Първото уволнение в кабинета "Борисов 3" дойде след разследване на "Господари на ефира", показващо груби нарушения в управляваната от злополучния зам.-министър Стоил Апостолов болница

Факт е първото уволнения в новия кабинет. Министър-председателят Бойко Борисов е освободил Стоил Апостолов от длъжността заместник-министър на здравеопазването.

Уволнението на Апостолов идва едва ден, след като той бе назначен на поста.

Решението на премиера е взето след излъчен в телевизионно предаване репортаж за нередности и злоупотреби в лечебното заведение, на което Апостолов е бил управител, допълниха от МС.

Става въпрос за репортаж на "Господари на ефира" за фалшиви операции, извършвани в бургаската болница "Бургасмед", чийто е бил управител Стоил Апостолов. 

Във видеото, бургазлийката Зоя Кармашикова разказва как миналата година е постъпила в болницата "Бургасмед" за операция на коляното. Въпреки че и в епикризата ѝ е записано, че има извършена такава интервенция, Зоя пояснява, че й е правена само пункция. Нещо повече - посочва, че са свалени конци, каквито тя не е имала изобщо. Пациентката е записала с мобилен телефон служител на болницата, която казва, че това се прави "за да получим парите по касата".

Управител на лечебното заведение по това време, края на миналата година, е именно д-р Стоил Апостолов. Той твърди, че няма източване на касата:

"Лежала е по клинична пътека в болницата. Оперирана е. Тоест - направена е пункция. Зависи кой как я интерпретира думата операция. Защото пункцията също е проникване в кух орган. Тоест - проникнато е в ставата. Отчетена е по съответната клинична пътека. Единственият проблем, който ние установихме при вътрешната проверка - има объркан оперативен протокол, който е нанесен в епикризата. Допусната е явна фактическа грешка, като е цитиран друг протокол, несъответстващ на този, който е историята на заболяването, който е в оперативния журнал и т.н.", коментира Апостолов.

"При този изострен обществен натиск към политическата ситуация в момента, смятам, че реакцията на премиера е правилна", коментира още той.

Апостолов е бил шеф и на болници в Пещера и Пазарджик.