По-малкият син на Чарлз и Даяна се жени за американска актриса, която е с католическо образование, три години по-възрастна от него, мулатка и с един брак зад гърба си (снимки, видео)

Поредната сватба в британския кралски двор, която приковава вниманието на целия свят, е тази събота, 19 май, в двореца "Уиндзор", западно от Лондон, в параклис от XV в. Принц Хари се жени седем години след батко си Уилям, а предстоящата женитба беше оповестена от баща им, уелския принц Чарлз.

Младоженецът, който през септември навърши 33, сам харесал булката си, американската актриса Меган Маркъл. Случило се преди точно две години (май 2016), след една благотворителна проява, а първата им среща била още следващия месец в приятелска компания, разкриват британските таблоиди.

Виж още: Откровенията на принц Хари

Година и половина по-късно Хари и Меган се сгодили в Лондон, а в течение на щастливото събитие били само баба му Елизабет Втора и най-близките до него членове на кралското семейство.

Той поискал и благословията на бъдещите си тъст и тъща, а те не скриха радостта си, че дъщеря им, мил и обичлив човек, си е намерила мъж със същите качества.

Меган е актриса, на 36, с три години по-възрастна от годеника си, мулатка (по линия на майка си, която е афроамериканка), дете на разведени родители - и също се занимава с хуманитарна дейност, а зад гърба й вече има един брак.

Видео: Първото тв интервю на Меган Маркъл и принц Хари

Половин година преди сватбата г-ца Маркъл се премести в Лондон и заживя заедно с Хари в неговия "Нотингам котидж" - самостоятелна къщичка с две спални, малък хол и кухня в пределите на двореца Кенсингтън. В градината му миналия ноември младата двойка позира за първи път пред медиите - и показа годежния пръстен, украсен с диаманти от колекцията на лейди Даяна.

След като се родиха тримата му племенници, Хари остава твърде назад в линията за унаследяване на трона (засега на пето място). Затова връзката му с разведена американка не изглежда скандална като любовта между Едуард Осми и Уолис Симпсън, довела през 30-те години до абдикация на краля. Освен това собственият му баща, престолонаследникът Чарлз, също има развод в биографията си - и през 2005 г. сключи граждански брак с младежката си любов Камила Паркър Боулз.

През октомври Меган Маркъл украси корицата на сп. "Венити феър", където сподели подробности за любовта си с наследника на британската монархия. Стилната фотосесия беше заснета от Петер Линдберг и не скри луничките й - а заглавието гласеше: "Просто луда по Хари!".

Откакто се разчу за връзката им, светските издания също й обръщат голямо внимание.

Ето още любопитни факти от биографията й:

- Родена е в Лос Анджелис, щата Калифорния, на 4 август 1981 г.

- Родителите й се развеждат, когато е едва 2-годишна. Баща й Томас Маркъл, носител на "Еми" отговаря за художественото осветление на популярни тв сериали като ситкома "Женени... с деца", на чиято снимачна площадка тя е прекарала доста време като малка. Майка й Дория Радлан, психотерапевт и инструктор по йога, има университетска диплома по социални дейности.

- Най-известните й роли на екрана са в тв сериали. Имала е епизодични изяви в "Експериментът", "Касъл", "От местопрестъплението: Маями", "От местопрестъплението: Ню Йорк", "Среднощен ездач", а на голям екран -  в "Шефове гадняри" (2011).

Нейната емблематична - и последна - героиня е Рейчъл Зейн от адвокатския сериал "Костюмари", който се излъчва от 2011 г. Тези дни тя облече булчинска рокля и във финала на сезон 7. Епизодите приключиха и за колегата й Патрик Дж. Адамс.

Неговият Майк и нейната Рейчъл бяха обвързани още от втория сезон. Според сценария двамата се местят на работа от Ню Йорк в Сиатъл, но преди това сключват брак - а колегите им продължават без тях.

- Меган Маркъл е завършила Северозападния университет в щата Илинойс - със специалност "Театър" и "Международни отношения", а по време на следването е била на стаж в американското посолство в Аржентина.

- Докато се явявала на прослушвания и опитвала да пробие като актриса, си докарвала допълнителни доходи с калиграфия, надписвайки покани за сватби и други събития.

- В продължение на три години поддържа свой уебсайт на лайфстайл тематика - The Tig (Допиране), но го закри през април м.г. Именно този ход беше изтълкуван от медиите като сигнал, че отношенията й с принца са сериозни и предвещават сватба.

- Двамата се сближили още повече по време на лятната си почивка, докато били на палатка в Ботсвана - откъдето е големият диамант на годежния й пръстен. Още след връщането им оттам се заговори, че предложението за брак й е в кърпа вързано.

- В разрез с ограниченията, които не позволяват католици и разведени в кралското семейство, тя е завършила католическа гимназия и близо две години (2011-2013) е била омъжена за продуцента Тревър Енгелсън, с когото има дългогодишна връзка още от 2004-та.

- Това е първата американка в кралското семейство, откакто Едуард Осми абдикира, за да сключи брак с Уолис Симпсън преди близо 80 години.

- По бащина линия във вените й тече холандска, английска, ирландска и шотландска кръв, а според проучване на фамилното родословно дърво корените й могат да се проследят до кралския двор, което я прави много далечна роднина на Хари.

- През 2007 г. участва като асистентка на водещия в американската версия на шоуто "Сделка или не", където е една от красавиците с куфарчето.

Официалното съобщение за годежа им беше илюстрирано със снимка от първата им публична поява заедно - в Торонто през септември 2017, когато изгледаха закриването на игрите за ветерани Invictus, на които принц Хари е патрон.