Брат му Явор обаче не се класирал за ролята на румънски философ в минисериала за Алберт Айнщайн "Геният", заснет в Прага

Захари Бахаров осъществи поредния си пробив в чужда продукция - актьорът носи пагоните на руски генерал в англоезичния сериал "Геният", чието излъчване започва този уикенд.

Минисериалът на "Нашънъл джеографик" се фокусира върху иронията в живота на Алберт Айнщайн (1879-1955), когото не одобряват за учител, но впоследствие става един от най-великите умове в света, обяснява в. "Монитор".

В главната роля е носителят на "Оскар" за "Блясък" (1996) Джефри Ръш, популярен и от поредицата "Карибски пирати", който претърпява драстична визуална метаморфоза под хаотичните коси на Айнщайн.

Виж още: 10-те златни правила на Алберт Айнщайн за успеха

Захари участва в шестия от общо 10-те епизода, показва филмографията му в IMDB. Покана да се яви на кастинг за същия проект имал и брат му Явор Бахаров. Той бил тестван за ролята на румънския философ Морис Алвин веднага след излизането си от "ВИП Брадър" миналия октомври.

Тогава младият актьор сподели, че е имал само три часа, за да научи сериозен по обем материал с реплики на английски, а повече подробности за проекта му били съобщени след прослушването.

Алберт Айнщайн на архивна черно-бяла снимка ок. 1925 г. (в средата) и екранните му превъплъщения в "Геният": Джони Флин (вляво), който го играе като млад, и Джефри Ръш

Захари Бахаров има епизодични появи в холивудски продукции като "Пазители на наследството" на Джордж Клуни и петия сезон на сериала "Игра на тронове", където игра Лобода, вожд на племе, обитаващо земите на диваците отвъд Вала. Тогава актьорът изкара една седмица в Белфаст в компанията на Кит Харингтън и българския хореограф на бойните сцени, припомня "Монитор".

Фотогалерия: БГ актьори в чужди филми

С режисурата на първия епизод от "Геният" се е заел самият Рон Хауърд ("Красив ум"), екранизирал последно романите на Дан Браун "Шифърът на Леонард", "Ангели и демони" и "Ад". Минисериалът е вдъхновен от биографичната книга за Айнщайн от Уолтър Айзъксън, биограф и на Стив Джобс, а снимките са протекли предимно в Прага, където Айнщайн живее и преподава в началото на кариерата си,. 

"Ако се абстрахираме от научните постижения на Айнщайн и се запитаме каква е била младостта му, кои са били приятелите му, враговете му, противоречивият му любовен живот - това са все аспекти, непознати за широката публика. Това ме привлече в продуцентския екип и като режисьор на пилотния епизод”, коментира пред "Венити феър" режисьорът.

"Геният" е първата игрална продукция в историята на "Нашънъл джеографик ченъл" и тръгва от 23 април всяка неделя от 21,55 ч., а повторенията са в сряда от 20,55 и събота от 20 ч.

Жените на Айнщайн

заемат особено голяма роля в поредицата, чието действие се развива основно в периода около двете световни войни. Началото е още с тийнейджърските години на Алберт, когато той се противопоставя на баща си и зарязва училището в Германия, за да се запише в швейцарски университет.

Любовта му към нежния пол разцъфва заедно със страстта му към физиката и той разбива сърцето на първата си любов Мари Винтелер (Шанън Тарбът), увлечен по своята загадъчна състудентка Милева Марич (Саманта Коули).

Връзката им ги изправя срещу техните преподаватели, както и пред една неочаквана бременност, която ги принуждава да оставят настрана мечтите си, а Айнщайн трябва да започне работа като чиновник, подтикнат от своя близък приятел Мишел Бесо (Сет Гейбъл).

В стремежа си да пробие в научната общност Айнщайн публикува пет оригинални дисертации за една година, привличайки вниманието на мнозина, включително на учения д-р Филип Ленърд (Майкъл Макелатън), който впоследствие става един от най-яростните му противници.

Майкъл Макелатън, популярен като Рууз Болтън от сериала "Игра на тронове", в ролята на д-р Филип Ленард. Снимка: National Geographic / Dusan Martincek

В навечерието на Първата световна война и пред разпад на брака си Айнщайн се впуска в афера със своята първа братовчедка Елза (Емили Уотсън).

Променящата се обществено-политическа ситуация вкарва Алберт в крайно политизирани научни кръгове, което го води до неразбирателство с негови близки приятели и колеги съмишленици като Фриц Хабер (Ричард Топол) и Макс Планк (Ралф Браун).

Заемайки морална позиция, Айнщайн отказва да застане на страната на Германия. Войната започва и границите са затворени, а той не може да се прибере при синовете си в Швейцария, когато те най-много имат нужда от него...

Съдбата му се усмихва след войната, когато неговата теория на относителността се доказва. Той е на път да се превърне в знаменитост, а Елза (Уотсън) изисква от него да сключат брак, за да избегнат скандал. Борейки се с Милева за развод, Айнщайн едновременно трябва да се справя и с връхлетялата го слава.

Жените на Айнщайн в "Геният": Емили Уотсън (вляво) като втората му съпруга Елза. Горе вдясно: Шанън Тарбът като Мари Винтелер с младия Албърт (Джони Флин). Долу вдясно: Саманта Коули като първата му жена, сръбкинята Милева Марич. Снимки: National Geographic / Robert Viglasky, Dusan Martincek

Междувременно успява да избяга от зараждащия се антисемитизъм и да намери убежище в САЩ като емигрант. Установява се и започва да преподава в Принстън, щата Ню Джърси, но продължава да е обсаден от всички страни...

Крехките отношения с децата и внуците му тежат, накрая се озовава в леглото и с руската шпионка Маргарита Коненкова (Аня Бъкщайн), а шефът на ФБР Дж. Едгар Хувър (Т.Р.Найт, сериала "Анатомията на Грей") тръгва на лична вендета с цел да го съсипе.

В Америка ученият се изправя и срещу вероятно най-голямото от всички предизвикателства - натиска да изостави пацифизма, в който вярва цял живот, надявайки се, че Хитлер и походът му към Европа могат да бъдат спрени...

Междувременно от тази събота, 22 април, до 25 юни всяка събота и неделя от 13 до 14 и от 14 до 15 ч. образователният канал организира поредица от работилници за деца над 7-годишна възраст съвместно с детския научен център "Музейко".

В групи по 10 малките откриватели могат да участват в експерименти, свързани с някои от най-големите открития на Айнщайн: Брауновото движение, фотоелектричният ефект, както и Специалната и Общата теория на относителността.

Освен това, децата ще подготвят факсимилета на първите страници на оригиналните статии на Айнщайн, които излизат през 1905 г., когато той е публикувал най-големите си открития във физиката.

Поканени да се включат в работилниците са всички деца на възраст 7 и повече години, а заниманията, за които не е необходимо предварително записване, са включени в билета за "Музейко".

Източник: Hotnews.bg, "Нашънъл джеографик"