Шапката завършва тоалета, придава индивидуалност и отправя послания

За какво служи шапката?

За да топли - би отговорила баба ви. Главата трябва да е на топло, понеже 30% от измръзването става откъм главата.

Но и без да сме модни експерти, знаем, че този въпрос има и друг отговор.

Шапката завършва тоалета, придава индивидуалност и предава послания.

През първата половина на ХХ в. е било немислимо нито за дамите, нито за джентълмените да се появяват в обществото без шапка, а понеже всеки се стреми към по-висок статут, което е било норма за висшата класа, скоро станало задължително и за широките народни слоеве.

Тук предлагаме преглед на някой от най-популярните ретро варианти, част от които са валидни и до днес.

Andzhelina dzholi v podmyanata
Анджелина Джоли с шапка клош във филма "Подмяната"

Шапка клош

Малката дамска шапчица клош, обгръщаща плътно главата, била невероятно популярна в епохата на джаза, през 20-те години. В превод от френски сloche означава камбанка, а създателката на този аксесоар, разбира се, е французойка, модистката Каролин Ребо.

Интересното тук идва с детайлите: когато панделката, украсяваща шапката, била вързана на плътен възел, това означавало, че дамата, която я носи, е омъжена. Ако краищата на панделката висяли свободно - че е неомъжена, а ярката лента откровено сигнализирала, че дамата активно си търси партньор.

Шапките клош оказали влияние и на модата в прическите и наложили късата подстрижка "итон" с накъдрени краища. Днес бихте направили голямо впечатление с подобна шапка на ретропарти.

Bombeto na charli chaplin
Образът на Чарли Чаплин е немислим без бомбето

Бомбе

Мъжкото бомбе води началото си от 1850 г. Типичният bowler hat е измислен от Томас и Уилям Боулър. Той добил широка популярност сред аристократите, които с радост заменили твърдите, високи и неудобни цилиндри с тази по-олекотена версия. После бомбетата дошли на мода и бързо се разпространили и сред простосмъртните.

Printsovete uilyam i hari
Независимо от това, че днес ще изглеждате по-скоро комично с подобна шапка, лондонската фирма Lock & Co продължава да ги произвежда и да се радва на високи обороти

Merilin monro i odri hepbarn s voaletka

Воалетка

Нищо не придава повече загадъчност на една жена от воалетката. Пикът на тази мода достига върха си през 60-те години на ХХ в. Английските дами и до ден-днешен носят воалетки, а в Щатите те са почти задължителен аксесоар по време на конните надбягвания Derby Day.

Shapkata na sherlok
Още една шапка, която се е сраснала с персонажа си

Шапка а ла Шерлок Холмс

Любопитното е, че Артър Конан Дойл никъде не споменава прочутия му герой да носи тази характерна ловджийска шапка. Тя прилепва към образа на Шерлок Холмс благодарение на художника, който илюстрира историите, които се появявали във вестник "Странд". Различни брандове периодично лансират на пазара стилизирани реплики на тази толкова известна шапка.

Vestnikarcheta ot 1920 te

Каскет на вестникарче

Името казва много, въпреки, че не само вестникарчетата са носили newsboy cap. Каскетите са особено популярни през 20-те години сред мъжете от работническата класа. Но не само - в свободното си време аристократите и магнатите също обичат да носят каскети по време на лов, спорт, голф. Пък и опитайте се да си представите Брайън Джонсън от AC/DC без тази шапка.

Източник: kulturologia.ru