Росен Плевнелиев заяви пълна подкрепа за наследника си на президентския пост, но посочи три основни грешки, които Румен Радев е допуснал през първите си 100 дни на "Дондуков" 1

Президнетът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) отправи сериозни критики за работата на наследника си Румен Радев през първите три месеца след влизането му в пост. Това стана на пресконференция, на която представи фондацията си "Решения за бъдещето", пише OFFnews.

Въпреки че Плевнелиев декларира категоричната си подкрепа за Румен Радев, той посочи, че след предаването на поста новият държавен глава не го е търсил за съвет или за подкрепа. 

Той също така открои три основни грешки на Радев през първите сто дни от мандата му.

"Притеснен съм от първите грешки на президентската институция. Най-голямата е идеята за ограничаване изборни права на български граждани. Това може да създаде голям проблем. Не отива по никакъв начин на българския държавен глава да разделя. Българите в чужбина са част от българския народ", посочи Плевнелиев.

Друга грешка на Радев според него било това, че се е фокусирал само върху Турция по темата за чуждата намеса във вътрешните ни работи.

"Не една, а повече държави се опитват да влияят върху изборния процес в България. Преди всичко прожекторите трябва да се насочат към Русия. Русия организира най-мащабната атака срещу сайтовете на българските държавни институции в деня на референдума и местните избори през 2015 г", заяви експрезидентът.

Освен Русия, като страни, опитвали да се намесят във вътрешните ни дела, Плевнелиев посочи Сърбия и на Македония, но не обясни защо смята така.

Третата грешка на Радев била прекомерната му намеса в работата на служебното правителство.

"Президентът Радев остави у нас усещането, че имаше постоянен и прекомерен натиск към служебното правителство. Това не бива да бъде така", каза още Плевнелиев.

Той бе критичен и към работата на самия служебен кабинет като подчерта пропуски в работата на земеделското и екоминистерството, но бе особено остър по адрес на регионалния министър Спас Попниколов, чийто пост Плевнелиев заемаше преди да стане президент. Това обаче не било ясно дали ще се случи наистина.

За изчезналата папка с документи за търга за тунел "Железница" от автомагистрала "Струма" президентът посочи, че "това е скандал от мащаба на "Батко-Братко“.

Плевнелиев обяви, че се надява новият парламент и бъдещото правителство да изкарат пълен мандат и си пожела коалиционните партньори от Обединени патриоти да еволюират в по-умерени и модерни позиции.

Източник: OFFnews