Открий шпионина и спечели голяма сума пари! Това не е някаква игра, а реалност: китайските власти твърдят, че сред чуждестранните туристи има и чужди агенти. И призовават населението да ги разкрива, разказва "Дойче веле"

В Китай шпионажът е на път да се превърне в народен спорт. Според информации ня CNN, "Ханделсблат" и "Зюддойче Цайтунг", властите в столицата Пекин са призовали населението да се включи активно в разкриването на чуждестранните агенти, пише "Дойче веле".

Обикновено, твърди се, това са добре изглеждащи чужденци, които обаче могат да се окажат задгранични шпиони. За всеки разкрит таен агент се предвижда възнаграждение, което може да достигне половин милион юана, тоест - около 68 хиляди евро.

Отварянето на Китай към света през последните десетилетия е привлякло вниманието както на чуждите тайни служби, така и на други "вражески сили" - затова е необходима повече бдителност у населението, аргументират се властите. Според тях, тези чужди сили се опитвали да внедряват свои хора в политиката, да подкопават единството на китайското общество, да крадат тайни и да извършват саботажи. 

"Затова, с помощта на народните маси, ние трябва да издигнем стена от стомана срещу тези попълзновения", пише един пекински вестник.

Червенокосите са най-опасни

При задграничните си посещения първият партиен и държавен ръководител Си Цзинпин се опитва да представи Китай като отворена към света държава. Но истината е, че с идването му на власт в страната бяха прокарани определени мерки, които подхранват параноята сред населението. 

Значително бяха увеличени правомощията на силите за сигурност, приеха се нови закони за защита на националната сигурност, за борба срещу тероризма и кибератаките, затегнат беше контролът над чуждите неправителствени организации. Паралелно с това в китайските училища и университети редовно се провеждат кампании срещу проникването на "западните ценности". 

В Пекин бяха разлепени постери, които предупреждават младите китайски момичета и жени да не се влюбват в "красиви, романтични и талантливи чужденци", защото те могат да се окажат шпиони, тръгнали на лов за държавни тайни.

Виж още: Как Китай прониква в Европа: през Сърбия

В тазгодишната кампания се включи и държавната телевизия CCTV, която произведе анимационен видеоклип, разпространен после в интернет. На фона на тревожна музика клипът показва злонамерени... мравки, които се опитват да разрушат фундамента на националната сигурност на страната, онагледен като твърда скала. 

После идват вражески отровни змии, които хапят храбри китайски граждани. А накрая мрачни типове от чужбина се опитват с пари и с помощта на червенокоси красавици да примамват жертвите си, с цел да извлекат от тях някакви държавни тайни.

Критики и подигравки в мрежата

Мнозина харесват и хвалят тази кампания,  други не пестят критиките си към властите, а у трети се връщат болезнените спомени за масовото доносничество в Китай по време на Културната революция. 

"Отново ли ще насъскваме хората срещу собствения си народ", пише един потребител в платформата Weibo. Друг пък помести сигнал срещу "всички онези висши държавни функционери, които са изпратили в чужбина целите си семейства". Въпросният потребител уточнява, че се отказва от полагащото му се възнаграждение.

Пропагандното видеоклипче на държавната телевизия завършва с фойерверки и масово ликуване на народните маси. В същото време говорителят казва: "Всички вие, неразкрити шпиони и злодеи, които дебнете навън, трябва да знаете, че ще се увеличават законодателните мерки срещу вас. Затова се предайте сами! Бързо!"

Между другото, докато китайските власти плашат хората с чуждестранни шпиони, другаде по света пък се боят от... китайските шпиони.

Източник: "Дойче веле"