Според руското издание на авторитетното списание общото богатство на най-заможните руснаци се оценява на 460 млрд. долара, което е със 100 млрд. долара повече отколкото през 2016 г.

Най-богатите 200 души в Русия са забогатели с общо 100 млрд. долара от началото на 2017 г. досега, съобщава руското издание на "Форбс", цитирано от Дарик.

Общото богатство на най-заможните руснаци се оценява на 460 млрд. долара, което е увеличение със 100 млрд. в сравнение с 2016 г. В същото време се е увеличил и броят на милиардерите. Сега те са 97 души в сравнение с миналата година, когато са били 77 човека.

Най-богатият руснак е бизнесменът Леонид Михелсон, който притежава дялове в енергийните компании "Новатек" и "Сибур", а състоянието му се изчислява на 18,4 млрд. долара. След него се нарежда Алексей Мордашов, собственикът на "Северстал" и Владимир Лисин - собственикът на NMLK.

Руската класация се състои предимно от мъже, като в нея влизат само три жени.

Виж още: Почти 20 млн. души в Русия живеят под прага на бедността

Според "Форбс" прагът за влизане в списъка на най-богатите 200 е най-високият от 14 години насам и е 500 млн. долара. За сравнение миналата година е бил 350 млн. долара. Руските пазари се съживиха през последните месеци, след спада си през миналите години. Стабилизирането на рублата и възстановените цени на петрола също допринесоха за забогатяването на руския елит.

По-голяма част от руснаците обаче не са усетили ползите от възстановяването на пазара. Според официални статистически данни, публикувани тази седмица, реалните доходи на домакинствата са спаднали с 2,5%. Покупателната способност също се е влошила през 2015 г. и 2016 г.

Източник: "Дарик"