Според председателя на Европейския парламент ако след изборите във Великобритания през лятото дойде правителство с различно отношение към "Брекзит", процесът по излизането от ЕС може да бъде спрян

Председателят на Европейския парламент (ЕП) Антонио Таяни заяви, че процедурата по излизането на Великобритания от Европейския съюз може да бъде спряна по всяко време, пише бритнаският в. "Гардиън".

Темата за "Брекзит" е изключително актуална на фона на обявените тази седмица от премиера Тереза Мей предсрочни парламентарни избори в началото на лятото.

Таяни каза, че ако новото правителство има друг поглед към "Брекзит", то може да спре процеса, в съответствие с чл. 50 от Лисабонския договор. 

По негови думи процедурата ще бъде много проста, с уговорката, че последната дума във всеки случай ще остане до на страните-членки на ЕС.

Изказването на Антонио Таяни е в пълно противоречие с изявленията Мей, която определи "Брекзит" като необратим.

Предсрочни парламентарни избори ще се проведат във Великобритания на 8 юни, въпреки че първоначално е бяха планирани за 2020 г. 

Според правителството страната се нуждае от сигурност, стабилност и силно лидерство да напусне ЕС, и по тази причина се наложи провеждането на предсрочни избори.

Източник: "Гардиън"