Нападението над автобуса на германския гранд може да няма нищо общо с "Ислямска държава", а да е продиктувано само от алчност

"Ислямска държава" може да не стои зад атаката срещу отбора на „Борусия” (Дортмунд), съобщава Нюз.ру. Полицията съобщила, че е задържала 28-годишен руснак.

По информация на германското издание "Шпигел" извършителят не бил екстремист, а бил мотивиран от алчност. 

Сергей В. е 28-годишен. Той бил задържан рано тази сутрин край град Тюбинген в провинция Баден-Вюртемберг.

Руснакът отседнал в същия хотел - "Л'Ариве", в който били и футболистите на "Борусия", преди да отпътуват за стадиона. Хотелът се намира почти срещу мястото на взрива.

Арестуваният се издал сам, като привлякъл вниманието на персонала с поведението си. На служителите се сторило странно, че по време на евакуацията Сергей В. не напуснал хотела, а отишъл в ресторанта, където си поръчал обилна вечеря.

Освен това при настаняването си в хотела човекът отказал първоначално предложената му стая и поискал да има изглед към улицата.. Вероятно така е имал възможност след деянието си да наблюдава, отбелязва "Билд".

Мъжът си направил резервации в "Л'Ариве" за два периода - 9-13 април и 16-20 април. Тогава все още не било ясно дали "Борусия" ще се класира за следващия етап на Шампионската лига. Германският тим обаче отпадна от надпреварата.

Според полицията руснакът задействал трите бомби дистанционно.

Сергей вероятно искал да забогатее, твърдят източници на "Билд" и сп. "Шпигел". Непосредствено преди взривовете той придобил по интернет акции на "Борусия" (Дортмунд). Според следователите Сергей искал да натрупа пари от колебанието на курса на акциите на клуба след атентата. "Борусия" е един от най-богатите отбори в Германия.

Първоначалната версия

Първоначално бе съобщено, че зад нападението стоят джихадистки подбуди, което се потвърждаваше от открита бележка близо до мястото на експлозиите. Самата бележка започвала с думите "В името на Аллах, милостивият бог", а в текста се споменават атаката по време на коледния базар в Берлин от декември 2016 г., както и участието на немски германски самолети "Торнадо" в мисията срещу терористичната групировка "Ислямска държава".

Виж още: Има поета отговорност за експлозията с автобуса на "Борусия Дортмунд"

По време на разследването властите задържаха двама заподозрени, за които се знае, че поддържат връзки с ислямисти, като само един от тях беше оставен в ареста. 

Атентатът бе извършен на 11 април, когато футболистите пътуваха за домакинския си мач срещу френския "Монако" от Шампионската лига. От изпотрошените стъкла бе ранен състезателят Марк Бартра, а мачът бе отложен с един ден.

Източник: "Билд", "Шпигел"