Бомбите, с които беше извършена атаката, са с поразяващ обсег над 100 метра и са били пълни с остри метални предмети

Германските власти са арестували ислямист за атаката срещу автобуса на футболния клуб "Борусия" (Дортмунд).

Според германската прокуратура за нападението можем да говорим като за терористичен акт, като не се изключва възможността зад нападението да стоят терористи. За момента е задържан ислямист, заподозрян за експлозията.

Разследването е довело до двама заподозрени с ислямистки връзки, чиито домове са били претърсени, но е задържан само един от тях. Според в. "Билд" мъжът е 28-годишен иракчанин и е арестуван във Вупертал, но все още не е ясно дали той е отговорен за нападението или само е свързан със случая.

Още вчера германските медии съобщиха за намерена бележка на мястото на експлозията, която започва с думите "В името на Аллах, милостивият бог". В текста се споменава и атаката по време на коледния базар в Берлин от декември 2016 г., както и участието на немски германски самолети "Торнадо" в мисията срещу терористичната групировка "Ислямска държава".

Писмото продължава с думите, че поради тази причина германски спортисти и други известни личности в Германия ще бъдат включени в "черния списък" на джихадистите. Авторите на бележката допълват, че ще продължават да действат, докато не бъдат изведени от Сирия военните самолети "Торнадо" и не бъде закрита американската база край Рамщайн, провинция Рейнланд-Пфалц. 

Виж още: Има поета отговорност за експлозията с автобуса на "Борусия Дортмунд"

Разследващите коментират, че на този етап е рано да се даде оценка на намерената бележка и призоваха да не се дават прибързани изводи. Допуска се възможността авторът на писмото да е оставил фалшива следа, за да обърка следователите.

Прокуратурата обяви, че бомбите са дело на специалист. Поразяващият им радиус е бил над 100 метра, а освен експлозиви те са съдържали и остри метални частици. 

Именно те са причина за травмите на един от играчите на "Борусия" - Марк Бартра, който бе опериран, за да бъдат извадени пластмасови парчета от ръката му. Неговото състояние му към момента е стабилно.

Междувременно в интернет отговорност за нея пое антифашистка група, но според властите е малко вероятно тя да е извършител.

Източник: Би Ти Ви