Според последния доклад за състоянието на войската на България армията ни не би могла да се справи с опазването на българската територия, ако някой ни нападне

Армията ни страда от критичен недостиг на войници, системна липса на пари и остаряла бойна техника. Това са част от изводите в годишния доклад за състоянието на войската през 2016 г., който бе приет от правителството в сряда. С него Министерството на отбраната официално призна, че войската не може напълно да опазва територията ни, така че е късмет, че никой не ни напада. 

"Реално недостигът на личен състав е от порядъка между 25-30% - т.е. 1/3 от армията не съществува", каза министърът пред журналисти. В доклада недокомплектът е оценен на 20%. 

"Поради системния финансов недостиг, нарастващия некомплект от личен състав и състоянието на остарялото въоръжение и бойна техника е отчетено, че българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС", се казва в доклада. 

В него отново се предлага да се вдигнат заплатите на военните, за което обаче пари тази година няма. МО от години не може да попълни щата си, защото началната заплата от около 700 лв. не привлича кандидати. Тези, които се явяват на конкурсите, масово не успяват да издържат изпита по физическа подготовка. 

Оплакванията на войската от липсата на пари не са от вчера, но в момента те звучат малко странно, след като преди дни МО официално съобщи, че имало спестени 11 млн. лв.

Съобщението бе в отговор на новината на в. "Сега", че порционът на военните и цивилните в МО е увеличен предизборно от 90 на 120 лв. и това е станало с парите от фонд "Работна заплата". Така няма откъде да се вземат необходимите 12 млн. лв. за нови назначения. В момента са обявени 500 свободни длъжности. 

В становище на дирекция "Планиране, програмиране и бюджет", с което изданието разполага, се казва, че трябва да се търси допълнително отпускане на пари от централния бюджет, за да се осигури увеличаването на порциона. Другият вариант е да се правят икономии от охраната на обекти и изхранване. Реално сега министърът призна това, което преди 10 дни отрече. 

Годишният доклад отчита, че през м.г. армията е участвала в 258 учения и 14 мисии зад граница. В операцията за съвместни действия с МВР по охрана на границата с Турция до края на 2016 г. са били ангажирани над 2700 военни.

Източник: в. "Сега"