Край мястото на взрива, при който пострадаха един футболист и един полицай, е намерено писмо, в което се поема отговорност за атаката

Три взривни устройства са избухнали до автобуса на футболния отбор "Борусия Дортмунд" на около 10 км от стадиона. Ранени са футболист на тима и един полицай, съобщава "Дойче веле". 

Полицаят е шофирал пред автобуса, ескортирайки го на път за стадиона, където вчера вечерта трябваше да има мач с отбора на "Монако".

Официалната страница на клуба в "Туитър" съобщи само, че е имало неприятен случай с возилото на отбора, при тръгването му към стадиона, а един човек е пострадал и е откаран в болница. 

Раненият е испанският футболист на вестфалци Марк Бартра, който е болница, след като ръката му е пострадала от натрошените стъкла при взрива.

Инцидентът се е случил на улица "Витбройкер" на около 10 километра от стадиона на Дортмунд. 

Според полицията, взривните устройства са били скрити в плет край бордюра, откъм страната на шофьора. "Билд" се позовава на свои източници от полицията, според които няма съмнение, че именно клубният автобус е бил мишената.

Смята се за много трудно движещо се возила до бъде поразено от предварително поставени бомби, затова случилото се най-вероятно е подготвено от опитни в областта на врзривовете хора, които са имали за цел да наранят, дори да убият хора, пише вестникът.

Местната прокуратура пък съобщи, че в зоната на взривовете е намерено писмо. Автентичността му се проверява, предаде АФП. Прокурорът Сандра Люке каза, че в намереното писмо "се поема отговорност за атаката", предаде АП. Прокурорът допълни, че на този етап от разследването подробности за съдържанието на писмото няма да бъдат дадени.

На стадион "Сигнал Идуна Парк" феновете, които са наброявали около 80 хил., са били успокоявани от диктора, че за тях няма никаква опасност и са били призовани да се разотидат спокойно. Агитките на "Борусия" и "Монако" са показали съпричастност и са скандирали заедно "Борусия, Борусия!". 

Пред репортер на "Дойче Веле" свидетелят Саша П. разказва, че е минал през хотела, в който е бил отборът, за да си вземе предварително поръчаните билети за мача. 

"Автобусът изчакваше треньора Томас Тухел. След това потегли към стадиона и след секунди чух силна експлозия. Аз бях в колата си, целият паркинг се разтресе. Автобусът бе вече на 30 метра от паркинга", разказва свидетелят.

От полицията още не бързат да използват думата "атентат" като определение за инцидента. Официалната страница на клуба в "Туитър" съобщи, че е имало неприятен случай с возилото на отбора, при тръгването му към стадиона.

Германската полиция обяви, че ще разположи много полицаи днес в града, за да гарантират сигурността по време на футболната среща. Според властите на този етап все още не е ясно кой стои зад взривовете и какви са мотивите му.

"Рискът от терористична атака не е нов. Ние сме готови за това от дълго време. Но не искам по този начин да навеждам на мисълта, че става дума за терористична атака. Всичко това се разследва сега. Трябва да бъдем предпазливи. Разследването се води много професионално", каза шефът на полицията в Дортмунд Грегор Ланге.

Все още не е установено за какви точно взривни устройства става дума. Те вероятно са били скрити в жив плет край паркинг и са се взривили при преминаването на автобуса с футболистите.

Района на "Сигнал Идуна Парк" веднага беше наситен с полиция, а феновете на Монако, около 4000 на брой, показаха солидарност, като аплодираха тези на Борусия и скандираха "Дортмунд, Дортмунд".

Мачът от Шампионската лига с "Монако" е пренасрочен за 12 април. От "Борусия" обещаха да поемат разходите на осигурят настаняване в града на всички фенове на гостите.

Източник: "Билд", "Дойче веле"