За 2018 г. от НОИ изчисляват, че в бюджета за пенсии биха били са нужни още 1,768 млрд. лв. допълнително, за да се покрият повишенията на пенсиите

След тежки преговори ГЕРБ и "Обединените патриоти" все пак постигнаха съгласие увеличение на минималната пенсия за стаж и възраст от 161 лв. на 200 лв., и то още тази година. 

Повишението трябва стане на два етапа - от 1 юли минималната пенсия се вдига на 180 лв., а от 1 октомври - с още 20 лв. до 200 лв., научи "Сега". 

Договорката ще изисква актуализация на държавния бюджет за 2017 г. Дали и останалите пенсии ще бъдат индексирани с повече от предвидените 2,4%, както би било справедливо, и с колко точно, не стана ясно.

Ръстът на минималната пенсия бе най-щекотливият въпрос в разговорите между двете политически сили. Причината е, че хората на Бойко Борисов се противяха на драстичното увеличение до 300 лв., за което националистите първоначално настояваха. Постигнатото компромисно увеличение до 200 лв. е вариантът, който "Обединени патриоти" предложиха в края на 2016 г., след като стана ясно, че тогавашните им коалиционни партньори от ГЕРБ и Реформаторския блок няма да приемат най-ниската пенсия да скочи двойно. Предложението тогава не бе прието и се стигна до извънредните парламентарни избори.

Въпреки липсата на ясна информация към медиите, все пак се разбра, че и двете страни са доволни от постигнатия консенсус. 

"Доволни сме от това, защото постигнахме компромис, който удовлетворява и двете страни. Сега спокойно можем да продължим и по останалите сектори. В момента сме на външна политика, имаме доста работа още", каза Симеонов. 

Нито той, нито Цветанов обаче пожелаха да разкрият детайлите на договорката, докато не е окончателно готова цялата им управленска стратегия. Цветанов обяви, че очаква да приключат с нея в четвъртък. 

Тежестта пада върху бюджета

Увеличението на пенсиите ще излезе солено на хазната, а осигурителната система ще стане изцяло зависима от бюджета, показват сметките на НОИ, разпространени вчера от Българската стопанска камара.

Експертите на осигурителния институт са пресметнали колко ще струват на бюджета двата варианта - ако минималната пенсия се увеличи на 200 лв. и на 300 лв., както и респективната индексация със същия процент на всички останали пенсии. 

И при двата варианта ощетените от тавана на пенсиите ще се увеличат още повече, тъй като за част от пенсионерите увеличението ще се окаже по-малко заради това ограничение. Засега никой не повдига въпроса таванът от 910 лв. да бъде повишен или направо да се премахне.

При предвидена минимална пенсия от 165 лв. от 1 юли увеличението на 200 лв. означава 21% ръст. Тогава пенсионерите у нас, които получават минимална пенсия, ще се увеличат от 565 500 на около 800 хил., или 39% от всички. Само това увеличение ще струва 23,5 млн. лв. месечно, или 282 млн. лв. на година. 

Ако обаче и останалите пенсии се увеличат със същия процент, както би било справедливо според експертите, тогава месечно ще са нужни по 145 млн. лв. допълнително. За 2018 г. НОИ изчислява, че ще са нужни още 1,768 млрд. лв. За 2019 г. допълнителният разход скача на над 1,829 млрд. лв., а за 2020 г. вече ще е 1,892 млрд. лв. 

За сравнение тази година за пенсии ще отидат близо 9 млрд. лв. От тях от осигуровки идват около 5,6 млрд. лв., а останалото идва от хазната. 

При увеличение за всички с 21% делът на възрастните хора с минимална пенсия не би се променил, но ще се увеличи двойно броят на пенсионерите, които в момента са ограничени от тавана. Ако към април 47 хил. души не получават реалните си пенсии, защото те са над 910 лв., то с индексация на пенсиите от 21% ограничените на тавана ще станат около 100 хил. души. 

В момента 23% от пенсионерите получават минималната пенсия за стаж и възраст от 161 лв. Това са около 510 хил. души. 39% пък вземат до 200 лв. На другия полюс - с над 800 лв. пенсия, са 5.4% от пенсионерите, показват сметките на БСК на базата на данните на НОИ. От всички с над 800 лв. пенсия 26% са пенсионери от сектор "Сигурност".

Източник: в. "Сега"