Международна терористична групировка дава парите на братя Азимови, който организирали атентата в петербургското метро

Финансирането на терористичния акт в метрото на Санкт Петербург е дошло от Турция, където членове на международна терористична група са предали парите на организаторите на атентата.

Това е съобщила съдийката Елена Ленска, която обяви защо е издадена заповед за ареста Акрам Азимов, десетият заподозрян в причастност към престъплението.

"Съгласно материалите по делото Акрам Азимов е получавал лично в Турция финансови средства за извършването на терористичния акт. Той е координирал и оформяването на фалшиви документи за членовете на престъпната група и за безпрепятственото им пресичане на границата", подчерта съдийката, цитирана от ТАСС. 

Според материалите по делото братът на задържания организатор на атентата Аброр Азимов - Акрам Азимов, е получил лично финансирането за извършването на нападението. 

Акрам се е занимавал и с оформянето на фалшиви документи за членове на престъпни групи, които биха им помогнали безпрепятствено да пресекат границата.

По думите й по-рано арестуваният в Петербург Аброр Азимов е получил парите за извършването на терористичния акт и ги е предал на изпълнителя Акбаржон Джалилов

По данни на РБК руските служби проверяват за връзки с идеолог на "Ислямска държава" на име Ислам Атабиев, по-известен като Абу Джихад, който според тях може да е повлиял на организатора.

При атентата на 3 април в метрото на Санкт Петербург загинаха 15 души (включително изпълнителят), пострадаха 87 души, като 51 от тях бяха настанени в болница.

Източник: ТАСС