Според киргизстанските служби за сигурност отговорен за атентата в петербургското метро е роденият през 1995 г. в Киргизстан Акбаржон Джалилов

Вероятният извършител на самоубийствения атентат в Санкт Петербург бе идентифициран като Акбаржон Джалилов. Той роден в Киргизстан през 1995 г., обяви днес говорител на киргизстанските служби за сигурност, цитиран от АФП. 

По думите на представител на Държавния комитет за национална сигурност (ДКНС) на бившата съветска република в Централна Азия, цитиран от Ройтерс, Джалилов вероятно е получил руско гражданство.

Той каза пред руската агенция Интерфакс, че киргизстанските спецслужби контактуват с руските във връзка с взрива в метрото на северния руски град. Киргизстан е получил от Русия официално искане да идентифицира заподозрения.

Нургали Билисбеков, заместник-председател на казахстанския Комитет за национална сигурност (КНС), уточни, че заподозреният е роден в Централна Азия, но не е от Казахстан. 

Akbarzhon dzhalilov
Акбаржон Джалилов

Киргизстан е преобладаващо мюсюлманска бивша съветска република в Централна Азия с население от 6 милиона души - е близък политически съюзник на Русия, отбелязва Ройтерс. В страната има руска военна база. 

Най-малко 7000 граждани на бивши съветски републики, сред които около 2900 руснаци, са се присъединили към джихадистки групировки в Сирия и Ирак, най-вече към ИДИЛ, посочва още АФП.

До момента никой не е поел отговорност за атентата в Санкт Петербург.

Източник: АФП