Сред политическите затворници, арестувани заради връзки с движението на Фетхуллах Гюлен, са 10 732 полицейски служители, 7643 военнослужещи, 168 генерали, 2575 съдии и прокурори, 208 служители и 26 177 цивилни граждани

Над 113 хил. турски граждани са задържани от органите на реда през осемте месеца след неуспешния опит за преврат в страната. Те са заподозрени за връзки с организацията на ислямисткия проповедник Фетхуллах Гюлен.

Почти 50 хил. от тях остават в ареста, съобщи ръководителят на Министерството на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу.

По негови данни сред задържаните има 10 732 полицейски служители, 7643 военнослужещи, 168 генерали, 2575 съдии и прокурори, 208 служители и 26 177 цивилни граждани.

Виж още: 1/3 от всички затворени журналисти са в Турция

Проведени са над 113 260 арести : 65 хил. души по-късно са били освободени. 863 заподозрени все още са в неизвестност, според министъра.

Анкара смята за организатор на неуспешния преврат Фетхуллах Гюлен и неговите сътрудници, във връзка с което турските власти затвориха няколко хиляди организации, свързани с него и провеждат мащабна чистка.

Сред един от репресираните бе и легендата на турския футбол Хакан Шукур, който беше сред футболистите, довели Турция до трето място на Световното първенство през 2002 г. и е безспорна звезда в родината си.

Виж още: Кой е Фетхуллах Гюлен и защо Анкара го смята за терорист

Заради връзките си с Гюлен и движението му, имуществото на Шукур в Турция е иззето в полза на държавата, властите са пуснали заповед за ареста му, а името му бе заличено от историята на футболния гранд "Галатасарай".

"Няма място за терористи и изменници в историята на Галатасарай", коментира премиерът Йълдъръм.

След края на кариерата си Шукур влезе в политиката, като се присъедини към партията на Ердоган, но бързо се разочарова и премина в лагера на основния му съперник Фетулах Гюлен, който е считан за инициатор на неуспешния държавен преврат.

Източник: в. "Хюриет"