Доклад на "Амнести Интернешънъл" показва, че журналистите в южната ни съседка масово са репресирани

Международната неправителствена организация "Амнести Интернешънъл" призова правителството на Турция да прекрати своите репресии по отношение на медиите и да освободи хвърлените в затвора журналисти в страната, предава радио "Гласът на Америка", цитирано от агенция "Фокус".

"Турция в момента затваря повече журналисти, отколкото която и да е друга страна. Една трета от всички затворени журналисти в света са държани в турски затвори", гласи изявление от страна на организацията.

"Тези репресии трябва да свършат. На журналистите трябва да бъде позволено да си вършат работата, тъй като журналистиката не е престъпление", добавят от "Амнести Интернешънъл".

Реално масовите арести на журналисти в страната започнаха след неуспешния опит за преврат, който се случи през юли миналата година. Президентът Ердоган използва преврата, за да разчисти сметките си с организацията на Фетхуллах Гюлен. 

Именно Гюлен бе обвинен от Анкара като подстрекател на опита за преврат. Медиите, свързани с него, бяха или разпуснати, или пренасочени в проправителствена реторика, а много от журналистите в тях се оказаха в затвора. 

Но и преди опита за преврат Турция не беше добра държава за журналистите, след като в страната имаше заведени стотици дела срещу хора, "обидили президента".

Източник: Агенция "Фокус"