Политическият съвет на реформаторите също хвърли оставка

Председателят на дясното обединение около ДСБ "Нова Република" обяви, че подава оставката си от лидерския пост и в партията и в обединението. 

Това стана на нарочна пресконференция в централата на "синята" партия". Радан Кънев добави и, че "в близкия час" ще подаде оставка и като председател на ДСБ. 

Причина за решението е слабият резултат, който "Нова република" постигна на предсрочни парламентарни избори. 

По данни на ЦИК обединението получава 2,50% и се представи най-слабо от трите десни формации, след разпада на Реформаторския блок преди изборите. 

Сега той посочи, че "Нова република" е поставила въпроси, които никоя друга партия не е поставила. 

"Важно е българското дясно да бъде единно. Подавайки оставка, да се извиня на тези 300 хил. непредставени в българския парламент. Поемам своята част от тази отговорност. Няма да ми простят и ги разбирам, не бих простил на тяхно място", коментира той.

Той добави и, че е предложил още преди изборите всички десни лидери да не участват на тези избори - сега нито един от тези лидери не е в парламента.

Преди месец Кънев заяви публично, че ще подаде оставка, ако обединението не влезе в парламента. 

Сега след загубата той все пак заяви, че все още вярва в "обединението вдясно", което по думите му тепърва предстои. 

Той пое поста лидерството в ДСБ след парламентарните избори през 2013 г., наследявайки нейния основател Иван Костов. Тогава в идентична ситуация нито една дясна формация (освен ГЕРБ) не попадна в Народното събрание. 

Целият политически съвет на РБ - също с оставки

По-късно през деня и политическият съвет на Реформаторския блок взе решение да подаде оставка във връзка с резултатите на предсрочните парламентарни избори.

В сряда РБ свиква Националния координационен съвет на Блока, на който ще бъде разгледана оставката и ще бъде направен анализ на изборните резултати, съобщиха от пресцентъра на формацията.

Коалиция "Реформаторски блок - Глас народен" благодари на всички десни избиратели, които участваха в изборите и най-вече на тези, които подкрепиха коалицията, пише още в краткото съобщение до медиите на РБ.