Разследващите органи искат от технологичните компании да престанат да предлагат на терористите "тайно място за комуникация"

Технологичните компании трябва да си съдействат повече с разследващите органи и трябва да спрат да предлагат "тайно място, на което терористите да си комуникират", използвайки криптирани съобщения, заяви министърът на външните работи на Великобритания Амбър Ръд в неделя, предава Ройтерс, цитирана от investor.bg.

Местните медии писаха, че роденият в Обединеното кралство Халид Масуд е изпратил криптирани съобщения, минути преди да убие четирима души миналата седмица, прегазвайки пешеходци с кола, и да намушка полицай, опитвайки се да влезе в парламента. Всичко това се случи в рамките на 82-секундна атака, която вся ужас в сърцето на Лондон.

Всичко това може да доведе до нови трудности за технологичните компании – в САЩ властите се опитват да накарат технологичните фирми да предоставят възможности за заобикаляне на криптирането, а преговорите по темата се увеличиха значително след стрелбата в Сан Бернардино преди повече от година.

Признавайки, че се дават възможности за действие на терористите да използват социалните мрежи за собствена платформа, Ръд отправи призиви към собствениците на криптирани чат услуги, като WhatsApp на Facebook.

Запитана за мнението си за компании, които предлагат криптиране от край до край, Ръд коментира: „Това е напълно недопустимо, не трябва да има място, на което терористите да се крият. Трябва да сме сигурни, че организации като WhatsApp, а има доста други като тях, няма да предоставят тайно място, на което терористите да общуват помежду си“.

"Трябва да се уверим, че нашите разузнавателни служби са в състояние да влязат в криптирането на WhatsApp в подобни случаи“, коментира Ръд.

Криптиране от край до край означава, че съобщенията могат да се декодират само от получателя, а не от някой в средата на връзката, включително и от организацията, която предоставя услугата.

Източник: Ройтерс/investor.bg