Полицията в британската столица разпространи фотопортрет на убития 52-годишен атентатор, който прегази 50 души на 22 март, отнемайки живота на четирима. Установено е, че след като приел исляма, е преподавал английски в Саудитска Арабия

Общо 50 души от поне 12 националности са пострадали при терористичното нападение в Лондон на 22 март, като 31 са потърсили лекарска помощ, а четирима са починали от нараняванията си. Последната от жертвите е 75-годишен британец, издъхнал в болница.

Това гласят актуализираните данни, предоставени от полицията в британската столица два дни след атентата заедно със снимка на нападателя, който беше застрелян на място.

Виж още: Ислямистки подбуди зад нападението в Лондон

Излизат и все повече детайли за Халид Масуд, идентифициран като извършител на кървавото деяние. Той е роден в Кент като Ейдриън Ръсел Елмс, с моминското име на майка си, а след като се омъжила две години по-късно, приел фамилията на баща си - Аджао. Родителите му Джанет и Филип са се преместили да живеят в Кармартъншър, Уелс, и не са поддържали връзка с него от две десетилетия.

Той е 52-годишен, с множество криминални прояви, баща на три деца. Напоследък живеел в Бирмингам и именно оттам наел сивия хюндай, с който прегази минувачите по Уестминстърския мост.

Беше забавен, популярен, спортна натура, един от най-добрите играчи в училищния футболен отбор, отличник по химия, разказват негови съученици от Тънбридж Уелс, графство Кент, които не го помнят с лошо.

Би Би Си съобщи, че мъжът е пребивавал години наред в Саудитска Арабия, където преподавал английски на службата по гражданска авиация в пристанищния град Джеда. Там изкарал две години (една година от ноември 2005 и още една от април 2008), като не е забелязано да е проявявал признаци на екстремизъм.

Когато заминавал, той вече бил мюсюлманин, след като приел исляма във Великобритания. Не общувал много с колеги, но бил популярен сред учениците, като провеждал и тренировки по вдигане на тежести. Посетил отново кралството за поклонение в продължение на няколко дни през март 2015.

Разследването е съсредоточено върху неговите мотиви, подготовката на терористичния акт и евентуалните му съучастници, обявиха от лондонската полиция в петък сутринта и помолиха гражданите да помогнат с информация.

Целта е да се установи дали Халид е действал съвсем сам, надъхан от терористична пропаганда, или е бил насърчен, подкрепян или насочван от други. Следователите са претърсили адреси в Бирмингам, Брайтън, Лондон, Съри, Манчестър, Кармартъншър и са арестували общо 11 души, някои от които са заподозрени в подготовка на други терористични актове.

Хотел в Брайтън бил последното му местопребиваване, преди да потегли към Лондон.

Експерти коментират пред Би Би Си, че вероятността да е действал като единак, без съучастници, е малка - такива се оказват едва 10% от случаите. Дори при самостоятелно нападение такива хора са част от по-широка мрежа и поддържат връзка помежду си.

Той не отговарял на типичния профил на терориста и заради възрастта си - обикновено атентаторите са в началото на 20-те си години.