Страната на виното и пастата е най-здравословното място на света според годишния Глобален здравен индекс на Блумбърг

Добри новини за любителите на паста и вино.

Оказва се, че Италия, страната, където лекарите препоръчват по чаша-две вино на ден, е най-здравословното място на света според Глобалния здравен индекс на Блумбърг.

Ето още една причина да ядете и пиете като италианци.

Индексът е съставен на базата на различни показатели като продължителност на живота, причини за смъртност, високо кръвно налягане, недохранване, достъп до чиста вода, употреба на никотин.

Според проучването италианците са с оптимално кръвно налягане и холестерол и са в по-добра форма от повечето хора по света.

Osven krasiva italiya e zdravoslovna strana

Причините италианците да са най-здрави се коренят донякъде в диетата, богата на зехтин, постни меса и риба, както и пресни зеленчуци... наред с тонове въглехидрати и литри вино.

Не е за подценяване фактът, че италианците имат достъп до качествено здравеопазване. Независимо от продължаващата с години икономическа стагнация и внушаващите 40% безработица сред младежите, хората получават надеждна здравна грижа. Инвестира се в превенция и профилактика, които спомагат за улавянето на различни болести в ранен етап на развитие.

Сред първите 10 най-здрави държави в списъка са още Исландия, Швейцария, Сингапур, Австралия, Испания, Япония, Швеция, Израел и Люксембург.

Под номер 20 в класацията е Гърция, следвана от Португалия, Ирландия, Великобритания, Южна Корея и Малта. САЩ са на 34-то място в годишното проучване.

България е извън първите 50 нации в подреждането, което обхваща 136 държави. През 2016 г. страната ни е заемала 73-то място.

България е извън първите 50 нации в класацията. През 2016 г. например е била на 73-то място.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/health/2017/03/21/nai-zdravite-v-sveta-italiancite-nie-izvyn-top-50.335496
 
България е извън първите 50 нации в класацията. През 2016 г. например е била на 73-то място.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/health/2017/03/21/nai-zdravite-v-sveta-italiancite-nie-izvyn-top-50.335496
 

Източник: Vinepair