Още една причина да харесвате папа Франциск

Папа Франциск неслучайно бива наричан The cool pope (Готиния папа). През последните години Понтифексът на Римокатолическата църква се посвети на лекуването на травмите на света. Той освети финансите на Ватикана и не е съгласен с вманиачаването на Църквата по абортите, гей браковете и контрацептивите, като се опитва да наложи един по-чувствителен подход и уважение за всички.

Виж още: Папата: По-добре атеист, отколкото лицемерен католик

Освен че намира време да служи на оскърбените и унизените, папата се оказва идеалния човек, с когото да изпиете чаша вино в края на деня. Нещо повече - папата провъзгласи виното за необходимост.

Точните му думи гласят:

"Водата е нужна, за да има живот, но виното изразява обилието на празника и радостта от празнуването. Виното е нужно за празнуване."

Виното има дълбоки корени във Ватикана. Градът дори притежава собствена винарна, наречена Кюве дю Ватикан.

Във Ватикана се пие най-много вино на човек от населението в целия свят, сочат данни от Института по вино за 2014 г.

Изследването показва, че всеки жител на града държава изпива средно 74 литра вино за година, което се равнява на 105 бутилки.

За сравнение - жителите на Франция и Италия пият два пъти по-малко от ватиканците, а англичаните дори тройно по-малко.

Гражданите на Ватикана в по-голямата си част са възрастни, добре образовани мъже, които ядат на големи групи - все фактори, допринасящи за голямата консумация на вино.

Близо 800-те жители на града държава се снабдяват с вино от единствения магазин във Ватикана, който пък им го дава почти безплатно.

Източник: Vinepair