Турските власти подадоха официално искане до САЩ за екстрадирането на Гюлен, а чистката срещу хората, свързвани с неговите организации, приема грандиозни размери

Властите в Турция са задъжали предполагаемия ръководител на мрежата, организирала опита за преврат в страната, съобщи турската държавна Анадолска агенция, цитирана от БНР.

Според медията задържаният е Мухарем Кьосе, полковник и юридически съветник в генералния щаб на армията. Той е смятан за ключова фигура в планирането на военния преврат. Кьосе неотдавна бе уволнен от поста си заради връзки с ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен.

Турция поиска екстрадирането на Фетхуллах Гюлен

Новината за ареста идва в момент, в който Турция официално поиска екстрадирането на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен от САЩ. Анкара го обвинява, че той стои зад събитията от петък вечерта.

От Вашингтон потвърдиха, че са получили документите, но отказват да посочат дали те представляват официално искане за екстрадиция.

Южната ни съседка е изпратила 4 досиета с документи и доказателства срещу Гюлен. Американците потвърдиха, че са ги получили, но отказаха коментар дали представляват официално искане за екстрадиция.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган е провел телефонен разговор с колегата си Барак Обама. Обама е потвърдил подкрепата на страната си за демократично избраната турска власт. Той обаче е отказал да се ангажира с екстрадиция на Гюлен, тъй като това е в правомощията на Върховния съд.

Виж още: Заради чистката в Турция "Укилийкс" пусна над 294 хил. имейла от партията на Ердоган

Кой е Фетхуллах Гюлен и защо Турция е на нож с Движението "Гюлен"

За Фетхуллах Гюлен в последните дни се говори много. Той е ислямски проповедник, ислямовед и водач на движението "Гюлен". За последователите си той е религиозен водач и лицето на умерения ислям, проповядващ ценности като доброто, уважение към възрастните и традициите, целостта на семейството и т.н.

За противниците му той е водач на терористична групировка и мюсюлманска секта, която има клонове във всички сектори на обществото и се стреми да подронва устоите на светската държава в Турция. 

Самият Гюлен е роден през 1941 г. в град Ерзурум, Турция. Баща му е имам, а Фетхуллах първата си проповед изнася, когато е на 14 години. Като проповедник Гюлен работи за утвърждаването на исляма в Турция и връщане на традиционните мюсюлмански ценности в обществото. Някои определят учението му за мюсюлманската версия на калвинизма. 

Гюлен следва идеите на Саид Нурси за активна работа между религиите в борбата с агресивния атеизъм, като осъществява на практика проповядваното от Нурси. Фетхуллах Гюлен пропагандира идеята за диалог между религиите, като е провеждал срещу с Вселенския патриарх Вартоломей, с американския кардинал Джон О'Конър, с папа Йоан Павел ІІ и много други християнски духовници. 

Оттегля се от активното проповядване в Турция в началото на 80-те, когато в страната е извършен поредния преврат на военните. Въпреки това продължава да прави семинари, срещи и да ръководи организацията си - движението "Гюлен".

Виж още: Ответната реакция на Турция след опита за преврат

Идеология и училища

Официално то се определя като либерално интернационално движение, основано на идеологията на исляма и Фатхуллах Гюлен. Движението е убедено в своята гражданска мисия и демонстрира силна воля за участие в политическия живот. Под неговата шапка се правят множество благотворителни акции и училища. Самият Гюлен поддържа идеята, че ислямът може да просперира и да се развие чрез познание и образование.

Първото училище на Движението е открито през 1982 г., а към днешна дата училища има в 160 държави по света, включително България. Това вчера спомена и турският посланик у нас Сьолейман Гьокче. 

Специално в Турция мрежата от последователи на движението обаче е изключително развита и включва хора на ключови позиции във всички сектори на обществото. Твърди се, че само в южната ни съседка съществуват милиони последователи на "Хизмет", част от които държат ключови постове в институции като полиция, разузнаване, прокуратура, съд и др. 

Според Гюнтер Зайферт от фондацията "Наука и политика" в Берлин движението "Гюлен" има силно влияние в държавния апарат. Междувременно в него членуват и едри предприемачи, които искат да печелят повече от държавата - чрез обществени поръчки, строителни разрешения или стимули за външната търговия. Школите на Гюлен помагат на много турски бизнесмени да установят връзки на развиващите се пазари в Африка и Централна Азия.

Общество в обществото

Това е и причината някои анализатори да сравняват Движението "Гюлен" с масоните или някои други тайни общества. 

Опонентите на "Хизмет" напомнят за видео-запис, публикуван през 1999 г., в който Гюлен призовава последователите си да се опитат да се инфилтрират в основните държавни структури.

"Вие трябва да се движите през артериите на системата, без никой да забележи съществуването ви, докато не достигнете до властовите центрове. Трябва да изчакате момента, в който притежавате цялата държавна власт, привлекли сте на своя страна цялата сила на конституционната система в Турция", казва той тогава в речта си пред симпатизанти.

Тогава и Гюлен отрече истинността на записа, а малко след това замина за САЩ, където официално се лекува. Неофициално обаче това е доброволното му изгнание от Турция. 

Интервю: "Турция не може да бъде демократична държава в смисъла на Западна Европа"

В Турция обаче Гюлен не може да стъпи, тъй като от 2014 г. в страната е издадена заповед за ареста му по обвинения, че е лидер на терористична организация, която иска да дестабилизира държавата. Това обаче не е първото обвинение срещу него.

От 2000 г. срещу него се води задочен процес в Турция по обвинение в опит за подкопаване на светската власт. През 2008 г. делото беше прекратено поради липса на състав на престъплението. 

Партията на турския президент Реджеп Ердоган обаче определя Движението като терористична организация и обвинява Фетхуллах Гюлен, че се опитва да подкопае светските устои на Турция.  

От съюзници във врагове

Само преди 3 г. Гюлен бе съратник на Ердоган и подкрепяше неговия възход във властта. И двамата реално се обръщат към една и съща група в турското общество - работещите религиозни мюсюлмани, които искат връщане на традициите.

Големият разрив между двамата настъпи през 2013 г., когато в Турция избухна грандиозен корупционен скандал, заради който бяха арестувани синовете на трима министри. Скандалът разклати кабинета, ръководен тогава от Ердоган, който обвини Гюлен, че иска да свали легитимната власт. По-късно много от привържениците на Гюлен бяха арестувани, последваха и големи чистки в съдебната система, армията и полицията.

Интервю: Руслан Трад: Имало ли е подкрепа за превратаджиите извън Турция?

Оттогава насам двамата са сериозни противници и периодично си отправят критики. След неуспешния опит за преврат обаче Ердоган получи нужния му картбланш да се разправи с кадрите на Гюлен. Неговата организация и самия той са посочени като идеолози на преврата, а чистката в повечето сектори на обществото доведе до масови уволнения и арести.

Източник: По материали от: БНР, "Дойче веле", "Форен полиси", "Трансмедиа"