По думите на служебния здравен министър, на подчинената му никога не е оказван натиск и не е искана оставка

Няма доказателства на служебния министър на здравеопазването Илко Семерджиев да е бил оказван натиск, има обаче свидетелски показания срещу него, с които смятаме, че ще можем да убедим съда, че има извършено престъпление. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред Би Ти Ви.

Вчера здравният министър Илко Семерджиев бе привлечен като обвиняем от прокуратурата.

Обвиненията срещу Семерджиев са, че на 24 март 2017 г. е заплашил с уволнение директора на Изпълнителната агенция по лекарствата към Министерство на здравеопазването, ако не назначи посочен от него човек за свой заместник.

"Конкретните заплахи, които Семерджиев е отправил, са: "Мога да ви уволня, мога да ви направя и други неща". Това е част от разговора и част от формата на принуда, които той е използвал. Преди това е поискал оставката на Стоименова, а тя е отговорила, че няма да си я подаде. Със заплашителен тон министърът е уточнил, че очаква на 27 март тя да назначи посоченото ѝ лице за свой заместник и че секунда повече няма да я чака. Така че има няколко думи с изключително заплашителен и настоятелен тон, които ние възприемаме като заплаха", каза Арнаудова.

Няма запис на този разговор, не са използвани специални разузнавателни средства, но имаме свидетели и очевидци. С гласни доказателства смятаме, че ще можем да убедим съда, че има извършено престъпление, посочи тя.

Според нея не е работа на министъра да дава предложения за назначаването на заместници и щом не е имало такива, очевидно не се е налагало.

Тя каза още, че прокуратурата все още не е приключила проверката по сигнал на Божидар Лукарски срещу служебния министър на икономиката Теодор Седларски за нерегламентирано назначение.

Семерджиев отговори вчера на обвиненията срещу него с официална позиция. 

"На Стоименова не е искана оставката, изрично й бе предложено да провери подадените документи за поста заместник-директор на ИАЛ и ако има доказателства за конфликт на интереси, да не назначава предложеното лице, за което да ми докладва на 27 март 2017 г. - нещо, което тя не изпълни, а вместо това е подала сигнал в прокуратурата", се казва в позицията на Семерджиев

"В течение на повече от месец, чрез различни канали г-жа Стоименова организира масиран натиск върху мен да не бъде сменяна от поста, който заема - заплаха, каквато не е съществувала", допълва още той.

Източник: Би Ти Ви