Според специализираното звено "Антикорупция" в Софийската градска прокуратура Илко Семерджиев е заплашил, че ще уволни свой служител, ако не назначи конкретно лице за свой заместник

Специализираното звено "Антикорупция" в Софийската градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем служебния министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев за престъпление против реда на управлението (по чл. 269 ал. 1 от Наказателния кодекс).

Според магистратите на 24 март 2017 г. Семерджиев е заплашил с уволнение директор на изпълнителна агенция към Министерство на здравеопазването, ако не назначи посочено от него лице за свой заместник.

Още на 20 февруари министърът е заявил, че желае въпросният човек да бъде назначен в агенцията. Той обаче е бил в конфликт на интереси за посочената длъжност, тъй като е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването.

На 24 март 2017 г., тъй като лицето не било назначено, в разговор с директора на агенцията, Илко Семерджиев на висок тон му отправил заплахи, че ако не назначи посоченото от него лице, ще го уволни. 

Министърът е заявил: "Мога да Ви уволня, мога и да ви направя други неща". 

Дал му и срок, като заявил, че не се интересува от моралните задръжки на директора по повод конфликта на интереси на лицето и че няма да го слуша нито секунда повече, пише в съобщението на СГП.

Илко Семерджиев е с мярка за неотклонение "подписка".

Разследването продължава.

Преди два дни стана ясно, че прокуратурата проверява министъра на икономиката Теодор Седларски. Сигналът към държавното обвинение е подаден от на бившия министър на икономиката Божидар Лукарски.

Той сигнализира, че е извършено престъпление по служба, след изтекъл в YouTube аудио запис за кадруване в държавната компания "Ел Би Булгарикум" в интерес на японската "Мейджи", която произвежда кисело мляко с българската бактерия.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова поясни, че тепърва ще се установява дали гласът на записа е на Седларски.