Въпреки че е една от най-деструктивните емоции, гневът може да бъде и полезен

Гневът е една от най-деструктивните емоции и има редица причини да се стремим да го избягваме. Под въздействието му човек често взема необмислени и крайни решения, прави глупости и като цяло може да бъде себеунищожителен. Да не говорим и за ефекта върху организма, който негативните емоции крият. 

Всичко това е вярно, но гневът също така може да бъде мощен тласък за съзидателната сила. Гневът ни подтиква да действаме и да правим неща и ако се насочи в правилната посока, можем да постигнем много чрез него. 

Obekti.bg събира шест положителни страни на гнева и как можем да го приведем в полза:

1. Гневът е мотивираща сила

Изследванията показват, че гневът може да ни придвижи сериозно към постигане на нашите цели и особено при наличието на проблеми и препятствия пред тях. Когато виждаме нещо като полезно, ние го искаме повече когато сме гневни. Конструктивният гнят може да ви накара да се чувствате силни и мощни и да ви тласне към постигането на това, което искате.

2. Гневните хора са по-оптимистични

Може да звучи странно, но гневните хора имат нещо общо със щастливите хора. Това е защото са по-оптимистични.

3. Гневът може да бъде полезен за връзките

Гневът е естествена реакция, когато с нас са се отнесли зле и е начин да изразим и комуникираме това чувство за несправедливост. Но обществото ни казва, че гневът е опасен и трябва да се скрие. Как влияе това на личните ни връзки?

Странно или не, но изследванията показват, че потиснатият и скрит гняв в интимните връзки може да бъде пагубен за тях. 

Проблемът е, че когато скриете гнева си вашият партньор не знае, че прави нещо грешно. И така продължава да го прави, а това със сигурност не допринася за връзката. Изразеният гняв, ако е оправдан и насочен към намиране на разрешение вместо само вентилиране всъщност може да помогне и да заздрави връзката.

Виж още: Как да се справим с гнева

4. Гневът може да ни помогне да опознаем себе си по-добре

Според едно изследване около една трета от интервюираните са зявили, че изразеният гняв им е помогнал да видят собствените си грешки.

5. Гневът намалява насилието

Въпреки че гневът много често предхожда физическото насилие, той също може да намали насилието. Основната причина за това е, че той емного силен знак, че дадена ситуация трябва да се разреши. Когато другите видят този сигнал те са по-мотивирани да опитат и да успокоят гневната страна.

6. Гневът като стратегия за преговаряне

Гневът може да бъде оправдан начин да получите това, което искате. В изследване, посветено на преговорите участниците са правили повече и по-големи отстъпки на гневни преговарящи, отколкото на спокойни преговарящи. 

Източник: obekti.bg