Хиляди граждани се събраха пред сградата на парламента в Будапеща в неделя в знак на подкрепа за Централно-европейския университет (CEU), който попадна на мушка на правителството на Виктор Орбан

Хиляди граждани се събраха пред сградата на парламента в Будапеща в неделя в знак на подкрепа за Централно-европейския университет (CEU), който попадна на мушка на правителството на Виктор Орбан.

Според Budapest Business Journal, който цитира свои правителствени източници, депутатите ще обсъждат този понеделник законопроект, който ще затегне регулациите по начин, че да принуди университета да напусне Будапеща.

Протестът започна в неделя следобед със събиране пред Университет "Корвинус", преди да се оправи към центъра на града, минавайки покрай сградата на ЦЕУ.

Шествието завърши пред Парламента, където бяха произнесени речи на унгарски и на английски.

Protestat sreshtu zatvaryaneto na tseu v budapeshta

Според протестиращите предвиждания закон е посегателство на свободата на образованието и е измислен специално от унгарските власти с цел да удари институцията.

В новия законопроект ще се определят редица изисквания за дейността на чуждестранните университети, сред които е изискване те да имат кампус и в страната на произход. ЦЕУ е международно висше учебно заведение, което няма и не може да има клонове никъде другаде по света.

Protestat v budapeshta

Събитията ескалираха бързо след като правителството на Орбан съобщи миналата седмица, че ще предложи в парламента законопроект, който да промени регулациите за чуждестранните университети в Унгария.

ЦЕУ е основан през 1991 г. от родения в Унгария филантроп и финансист Джордж Сорос.

Източник: dailynewshungary