Заедно с тях е задържано и непълнолетно момче, чиято цел била да се включи в редиците на "Ислямска държава"

Четирима германски граждани са експулсирани от България заради подозрения, че са съпричастни към терористичната групировка, действаща на територията на Сирия и Ирак, съобщиха от ДАНС. 

Те са арестувани на пункта "Капитан Андреево" на 12 април при опит да преминат в Турция с влак от Букурещ за Истанбул. Един от тях е бил с чужд паспорт. Всички арестувани са имали забрана да напускат федералната република. Задържано е и непълнолетно момче, което отивало да се включи в терористична група в Сирия. 

Според съобщението на ДАНС "в поведението на арестуваните са установени признаци за радикализация, характерни за т.нар. чуждестранни бойци терористи". Събраните данни сочели, че четиримата възрастни са подпомагали терористичната организация. Затова са оценени като заплаха за националната сигурност. 

Виж още: България е изгонила 22 души заради съпричастност към тероризъм

Със заповед на шефа на ДАНС Димитър Георгиев те са изгонени от България и им е забранено да влизат у нас. Мерките вече били изпълнени, което означава, че чужденците са изведени от страната. Непълнолетният още е у нас, но ще бъде предаден на семейството си в Германия. 

Потенциални терористи, минаващи през България

Това не е първият случай, в който страната ни извежда заподозрени в тероризъм. Миналата година от България са изгонени 22 потенциални бойци на терористични организации, съобщи ДАНС в годишния си доклад. Има и няколко случая на екстрадиране с решение на съда, като заподозрените обикновено се издирваха от чужда държава и имаше издадена заповед за задържането им. 

Такъв бе случаят с арестувания миналото лято Мурад Хамид, който бе предаден на Франция по подозрение, че е съпричастен към атентата срещу редакцията на "Шарли Ебдо". Връзката с нападението бе чрез сестра му - женена за един от братята Куаши - Шериф. Хамид също бе арестуван на "Капитан Андреево", като два дни по-рано бе влязъл през "Калотина" необезпокояван. 

Месец по-късно бе арестуван и 19-годишният френски гражданин Мишел Клеман, също заподозрян в тероризъм. Той също бе върнат във Франция. 

В момента у нас има дело за тероризъм срещу трима сирийци. Те са обвинени, че са се опитали да стигнат до Сирия, за да се присъединят към терористична групировка. То се гледа от специализирания съд. 

Източник: в. "Сега"