39-годишен французин и неговите съучастници простреляха полицаи насред центъра на Париж

Самоличността на нападателя, застрелял трима полицаи, един от които фатално, снощи на бул. "Шанз Елизе" в центъра на Париж, вече е установена. Френските власти съобщават, че името му засега няма да бъде обявено, докато не се заловят съучастниците му. 

"Самоличността на нападателя е известна и беше проверена. Няма да го съобщя, тъй като следствените действия с внезапни проверки продължават. Следователите искат да знаят със сигурност дали той е имал съучастници", каза Моленс пред журналисти.

Говорителят на френското вътрешно министерство Пиер-Анри Бранде съобщи, че животът на ранените полицаи вече е вън от опасност. Един от простреляните униформени обаче е починал на място.

Един от нападателите, открили стрелбата, е бил ликвидиран, а друг се издирва. Вероятно е и терористите да са били повече от двама. 

Според Пиер-Анри Бранде от френското вътрешно министерство нападателите са спрели до полицейска кола и са открили огън по униформените. 

"Нападателят е убил един от полицаите, ранил е тежко други двама. Опитал се е да стреля и по останалите, докато е бягал, но е бил застрелян", разказва Бранде.

През нощта полицията претърси дома на предполагаемия извършител в департамент Сен е Марн близо до Париж. Мъжът е 39-годишен френски гражданин, собственик на автомобила, използван при атентата. По информация на АП претърсеното жилище е собственост на Карим Шорфи - 39-годишен, с полицейско досие. 

През февруари 2005 г. той бил осъден на затвор заради три опита за предумишлено убийство, като в два от случаите мишена били полицаи. При процес в апелативна инстанция той се признал за виновен. През 2003 г., на първа инстанция, бил осъден на 20 години лишаване от свобода. 

По информация на журнала за актуални военни събития De Re Militari в изявление за поемане на отговорност за атаката на "Шанз Елизе" Ислямска държава посочва Абу Юсеф ал Белжики за извършител. Не се знае засега истинското му име, но бойното му име сочи, че е белгийски гражданин.

Инцидентът е станал часове, след като "Шанз Елизе" е бил затворен заради открит подозрителен пакет. В момента в центъра на Париж се провежда спецоперация и от полицията призоваха хората да избягват района.

Информацията за предотвратен атентат във вторник и стрелбата на "Шанз–Елизе" вчера със сигурност ще повлияят на предстоящите президентски избори във Франция - в неделя е първият тур, а вторият е на 7 май.

Разликата между четиримата фаворити на вота: проевропееца Еманюел Макрон, крайнодясната Марин льо Пен, крайнолевия Жан-Люк Меланшон и републиканеца Франсоа Фийон, е в рамките на статистическата грешка. Терористичните атаки наливат гласове на крайната десница, коментират експертите.

Източник: АФП, АП