През миналата година там беше изградена 3D сграда с обща площ от почти 250 квадратни метра само за 19 дни

Първият небостъргач в света, построен с помощта на 3D принтер, ще се строи в Дубай.

Специално за този проект арабската иновативна и технологична компания Cazza е разработила уникална технология на 3D печат, условно наречена "кран за печат". Става въпрос за дооборудване на конвенционалните кранове с 3D принтери.

Според разработчиците, обновяването на съществуващите съоръжения е много по-лесно и икономично от създаването на специални 3D принтери за високо жилищно строителство.

Сградата няма да бъде напълно "отпечатана", а се планира използването на добре познатите технологии за изграждане на небостъргачи.

Stava vapros za dooborudvane na konventsionalnite kranove s 3d printeri

Технически подробности за новата разработка на 3D печат за небостъргачи, както и неговия архитектурен план, проект и други особености, не бяха оповестени. Знае се само, че височината на бъдещата сграда ще бъде около 80 метра, а инвеститорите на проекта вече са платили на разработчиците на технологията повече от 38,5 милиона долара.

Dubayska fondatsiya na badeshteto

Бъдещият небостъргач не е първата сграда с общо предназначение в Дубай, построена с технологията на 3D печата.

През 2016 г. в центъра на града се появи първата в света офис сграда, построена с използването на триизмерен печат - Офис на бъдещето, в която се помещава централата на Дубайска фондация на бъдещето.

В допълнение към иновативната технология за 3D печат в строителството на сгради, се използват и зелени строителни технологии, които спестяват електроенергия и осигуряват максимална защита на интериора от прегряване, без вреда за околната среда.

Едноетажната сграда с обща площ от почти 250 квадратни метра бе построена само за 19 дни, 2 от които са били необходими, за снабдяването с необходимите комуникации и вътрешно оформление на сградата.

Конструкцията на офис сградата е изработена от специална смес от цимент и други материали, местно производство и внос от САЩ, на 3D принтер, висок 6 метра, дълъг 37 м и широк 12 м. Качеството и надеждността на всички материали, използвани в строителството са щателно проверени от експерти от Великобритания и Китай.

Ofis na badeshteto dubay

Строителството на Офис на бъдещето възлиза на около 140 хиляди долара, като Обединените арабски емирства отбелязват почти двойна икономия за правителството, дошла от по-малкото надници за работници.

В строителството на сградата участвали общо 19 души, един от които контролирал работата на 3D принтера, 8 монтирали отпечатаните на принтер конструктивни елементи на сградата, а задачата на останалите десет строители била да осигурят комуникацията на сградата.

Според стратегията на Дубай за развитие, през 2030 г. една четвърт от всички сгради в най-големия град на Обединените арабски емирства ще бъдат построени по 3D технологията.
Interior ot ofis na badeshteto

Въпреки нарастващото използване на 3D-печат в строителството на сгради по целия свят, тази технология все още принадлежи към категорията на скъпите нововъведения.

Въпреки това, ако се съди по опита на строителите, придобиването на 3D-принтер се изплаща в относително кратък период от време. Разработването на 3D-печат ще образува нова ера в строителния бранш, като намали значително времето за строителство.

Източник: dogrami.bg