Според българското разузнаване рискът от преминаващи през страната джихадисти създава предпоставки за формиране на терористични и логистични клетки и на наша територия

Българското контраразузнаване е изгонило 22-ма души заради съпричастност към терористична дейност. Това става ясно от годишния доклад на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) за 2016 г. 

Без да се влиза в детайли в какво са били замесени, в доклада се посочва, че на заподозрените са били наложени принудителни административни мерки да не влизат в страната. 

При акция на ДАНС е бил заловен човек, който се обучавал да стреля с автомат, за да участва в бойни действия в Близкия изток. 

Виж още: Белгия е дала над 120 хил. евро помощи на терористи

Според годишния доклад на Държавната агенция "Разузнаване" рискът от преминаващи през страната джихадисти, инфилтрирани в миграционните потоци, създава предпоставки за формиране на терористични и логистични клетки на наша територия. 

И двете специални служби отчитат засилен разузнавателен интерес на други специални агенции към България, но не се дава информация на кои държави са. 

Виж още: ДАНС изгони турски гражданин, заплаха за националната сигурност

От ДАНС посочват, че "за изпълнение на разузнавателни задачи се използват служители на прикритие в дипломатическите мисии, субекти в религиозната, икономическата, образователната, културната област и местни лица и структури, съпричастни към чуждите разузнавателни интереси и действия". 

От разузнаването посочват, че активността им представляват траен риск за сигурността на страната - създават се позиции за оказване на влияние върху общественото мнение и процесите за вземане на решения. 

Източник: в. "Сега"