Според съобщение на Агенцията човекът е насаждал на антибългарски настроения в райони със смесено население

ДАНС е изгонила пребиваващ в България турски граждани, защото е заплашил националната сигурност. Това става ясно от съобщение на Агенцията.

С оглед изпълнение на функциите и правомощията на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) по противодействие на заплахи за националната сигурност съгласно член 4 от Закона за ДАНС и въз основа на събрани от органите на Агенцията данни, е издадена заповед от председателя на ДАНС за налагане на принудителни административни мерки "отнемане на правото на пребиваване" и "забрана за влизане в Република България" за срок от пет години на турски гражданин, представляващ заплаха за националната сигурност на Република България, се казва в съобщението.

Виж още: Турски министър заплаши Европа, че ще пуска по 15 хил. мигранти на месец

От него обаче не става ясно нито кое е лицето, нито какъв е бил, нито какво точно е направил, нито на какво основание е пребивавал в България. 

По-късно съобщението на ДАНС беше допълнено. Според събраните от органите на ДАНС данни, лицето е свързано със създаване на антибългарски настроения в райони със смесено население, насочени срещу териториалната цялост и единството на нацията.

Лицето е пребивавало на територията на Република България със статут на продължително пребиваващ от няколко години.

"Турски гражданин, локализиран в Шуменско в сътрудничество с ДАНС, ще бъде експулсиран от страната. Освен това има още двама турски граждани, за които е приложена принудителна административна мярка да не влизат в България от Турция, заради това, че действат против интересите на страната ни, суверенитета и единството на нацията", заяви днес пред журналисти служебният премиер Огнян Герджиков.