Вътрешният министър на Турция намекна също така, че ЕС подкрепя метежниците от опита за преврат миналата година

Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу заплаши Европа, че всеки месец от страната може да потеглят на запад по 15 хил. бежанци и това би довело до пълно объркване.

Сойлу говори пред участниците в срещата на дружеството за културно партньорство на Черноморските райони, като темата за бежанците и споразумението с ЕС беше сред основните моменти в речта му. 

"Готови сме да пращаме всеки месец по 15 хил. бежанци в Европа и чакаме да видим объркването на мозъците. Имате ли тази смелост, имаме споразумение?", отправи риторичен въпрос вътрешният министър. 

Виж още: Турция на нож с Европа след забрана на агитационни митинги в страни от ЕС

Сойлу не спести критиките си към европейските държави, които, според него, се намесват грубо във вътрешните дела на Турция, вместо да подкрепят Анкара в битката ѝ срещу тероризма и намекна. Вътрешният министър на Турция също така намекна, че държавите от ЕС са на страната на метежниците от опита за преврат на 15 юли миналата година, както и на протестиращите за парка Гези в Истанбул през 2013 г., и на организаторите на грандиозния корупционен скандал от 17-25 декември 2013 г. 

Интервю: "Турция не може да бъде демократична държава в смисъла на Западна Европа"

"Всичко това са планирани игри срещу все по-засилващата се мощ на Турция. Ето ви Германия, Холандия. Референдумът за поправките на турската конституция къде ще се състои, в Германия или в Холандия ще променят конституция? Това е наш вътрешен проблем, вас какво ви засяга, защо изобщо се бъркате? Да не би да сте приели вече Турция в ЕС? Или да сте подкрепили Турция в борбата с тероризма?", така с риторика Сойлу нападна Европа. 

В острата си реч той няколко пъти се позова на споразумението за реадмисията на мигрантите и подчерта, че ЕС няма никакви шансове да крои "игрички" в региона за сметка на Турция.

Виж още: Турция и Холандия замразиха дипломатическите си отношения

Изказването на Сойлу идва на фона на все по-изострящите се отношения между Европейския съюз и Турция, ескалирани от предстоящия референдум в Турция и желанието на турски министри и турския президент Ердоган да агитират хора и в държави от ЕС.

Източник: в. "Сега"