В глобален мащаб столицата ни заема 116-о място сред общо 231 изследвани града по света

София е най-лошият град за живеене в Европейския съюз. Това показват данните от ежегодно проучване на "Мърсър Глобъл" за качеството на живот в света

В изследването са включени 231 града от цял свят, като столицата ни заема 116-то място - последно от всички страни от Европейския съюз. 

Класацията се изготвя въз основа на 10 фактора, сред които фигурират политическа и социална стабилност, бизнес среда, социо-културна среда, здравеопазване, училища и образование, обществени услуги и транспорт, качество на предлаганите стоки и услуги, качество на местата за почивка и забавление (ресторанти, барове, кина, театри и т.н.), цени и качество на жилищата/наемите и околна среда. 

Макар и на предпоследно място в Европейския съюз, румънската столица Букурещ е доста по-напред в общата класация от нас - заема 107-а позиция.

В класацията за миналата година София също заемаше най-ниската позиция сред градовете в ЕС в Европейския съюз. Тогава столицата ни заемаше 115-о място от общо 230 града.

За тази година като най-добър град за живеене е посочена австрийската столица Виена. Челната десетка се допълва още от Цюрих (Швейцария), Оуклънд (Нова Зеландия), Мюнхен (Германия), Ванкувър (Канада), Дюселдорф (Германия), Франкфурт (Германия), Женева (Швейцария), Копенхаген (Дания), а десетото място си поделят Базел (Швейцария) и Сидни (Австралия).

Любопитен момент е, че в топ 20 присъстват само градове от общо 9 държави - Австрия, Швейцария, Нова Зеландия, Германия, Канада, Дания, Австралия и Швеция. 

Като най-лош град за живеене в проучването се определя Багдад.