Според търговци в района схемата за продажба на храни работи от месеци

Мигранти изнасят храна, която получават в бежанските центрове в София и я продават на Женския пазар, съобщава Actualno.com. Обикновено се продава пакетирана храна - например кисело мляко, кашкавал и сирене и консерви. 

Схемата за продажба на храни на Женския пазар работи от месеци, казват търговци в разследване на Нова телевизия по темата. Камерата на телевизията улови афганистанец, който продава консерви с пилешко месо. Той се води на отчет в центъра на Военна рампа. 

На българските данъкоплатци храната на един човек в бежанските центрове струва по 4,20 лева дневно, като този разход е третият по големина що се касае до хората в центровете. На първите две места са разходите за охрана, както и за горива, вода и ток. Издръжката на един мигрант е около 600 лв. на месец. 

В центъра на Военна рампа вече са взети мерки. Пакетите, които се раздава на мигрантите, се отварят, за да не може хранителните продукти да бъдат продавани. 

Според официалната статистика на ДАБ през януари тази година 421 души от общо 14 държави са потърсили закрила и статут в България. На 34 души е предоставен статут на бежанец, а на 29 души - хуманитарен статут. На 243 души обаче е отказан какъвто и да е статут. Само 4% от всичките 421 души са с висше образование. Най-много са с основно - 36%. 

През цялата 2016 година статут са поискали 19 418 души, а през 2015 година - 20 391 души.

Източник: Actualno.com, Нова телевизия