Основната причина за страховете на родителите от ваксинирането е прочетеното от тях по форуми в интернет

Необичайно много случаи на така наречената дребна шарка са регистрирани през последните месеци в няколко европейски страни. В Италия и Великобритания заболелите са стотици, в съседна Румъния лекуват 3200 души, съобщава се и за 17 жертви. 

Българското министерство на здравеопазването разпространи писмо с препоръки регионалните инспекции да съберат информация, а семейните лекари да проверят имунизационните картони на пациентите си, особено на децата. 

Дългогодишният педиатър д-р Каролина Златева е установила ясни отношения с родителите - в този кабинет имунизационните графици се спазват стриктно. 

"Майки, които предварително имаме уговорка да запишат бебетата им при мен, ако не са съгласни на ваксинации, няма да ги запиша. Аз за 32 години практика не съм видяла някакви сериозни усложнения от ваксините", коментира педиатърът пред БНТ. 

Видео: Рисковани ли са ваксините?

Колебанията "за" и "против" имунизацията са сравнително нова тенденция, резултат от така наречената "интернет компетентност". Самите млади майки признават, че им влияе прочетеното в мрежата. 

Проблемът с разпространението на заразата е, че реваксинацията става на 12-годишна възраст и често родителите я пропускат. 

"Има един контингент, който много трудно се покрива, ромските деца пътуват насам-натам, нямат постоянен адрес, не са при един личен лекар и затова обикновено от такива групи тръгват тези епидемии", казва д-р Златева. 

Виж още: "За" и "против" ваксините

Срещу морбили в България се използва трикомпонентна ваксина, която дава имунитет и срещу рубеола и паротит. Тя е изключително чиста, висококачествена и ако се съхранява и прилага според стандартите, е много ефективна, твърдят здравните експерти.

Източник: БНТ