Виена е най-добрият град за живеене в света за седма поредна година, в дъното на класацията остава Багдад, а българската столица е по средата, на 115-о място

Виена предлага най-високо качество на живота сред 230 (от общо 440) големи градове по света. Австрийската столица оглавява за седми пореден път класацията на консултантската фирма "Мърсър", която подпомага компаниите и организациите да изчисляват командировъчните и компенсациите за международния си персонал.

София се нарежда точно по средата, на 115-о място, а веднага след нас са Рабат (Мароко), олимпийската столица Рио де Жанейро (Бразилия) и Пекин. Непосредствено преди българската столица са Асунсион (Парагвай) и Тунис.

От балканските държави Букурещ е на 109-а позиция, Загреб е под номер 98, Атина и Лимасол (Кипър) - на 87-88 място, а по-зле от София е класирането на Истанбул (122-ро място), Белград (141-во), Сараево и Скопие (158-159).

Прага има най-високо класиране в Централна и Източна Европа, следвана от Любляна и Будапеща, съответно на 76 и 77 място. В този регион най-ниско се класират Киев (176), Тирана (179) и Минск (190). 

Сред десетките критерии, взети под внимание, са политическата стабилност, здравеопазването, образованието, престъпността, транспорта, възможностите за развлечение и почивка.

Световни центрове като Лондон, Париж, Токио и Ню Йорк не попадат дори в топ 30, изоставайки зад повечето големи населени места в Германия, скандинавските страни и Австралия.

Основното предимство за жителите на Виена, които са 1,7 млн., са традиционните кафенета и музеи, театрите и оперните сцени. В допълнение разходите за наем и обществен транспорт са по-ниски в сравнение с други западни столици.

Въпреки икономическите трудности на челните места преобладават западноевропейски градове. В топ 10 след Виена се нареждат Цюрих (Швейцария), Окланд (Нова Зеландия), Мюнхен (Германия), Ванкувър (Канада), Дюселдорф (Германия), Франкфурт (Германия), Женева (Швейцария) и Копенхаген (Дания).

Междувременно туризмът във Виена отчете рекорден ръст през изтеклата 2015-а, когато беше отбелязана 150-годишнината на централния булевард "Рингщрасе".

Нощувките са били 14,3 млн., с 5,9% над предходната година, ръстът на туристите е с 6,1% повече, до 6,6 млн., а капацитетът за настаняване е нараснал с 2840 легла до 64 200.

Фотогалерия: Зоопаркът във Виена

Сингапур е най-високо в подреждането на "Мърсър" за Азия - на 26-о място, а в САЩ отличникът е Сан Франциско, който е 28-и. В Африка и Близкия изток номер 1 е Дубай (75-и), следван от Абу Даби (81-ви) и Порт Луис (83-ти) на Мавриций.

Тази година акцент се поставя е на личната сигурност, където Люксембург е номер 1, следван от Берн, Хелзинки и Цюрих, които си поделят второто място. По този показател Багдад отново е на дъното, а сирийската столица Дамаск - предпоследна. Във Великобритания най-безопасните градове са Абърдийн, Единбург и Глазгоу, които заемат 44-то място.