Анкара заяви, че няма да позволи на холандския посланик да се завърне в страната и наложи санкции на Хага

Турция и Холандия вече са със замразени дипломатически отношения. Конфликтът между двете държави продължава да ескалира, след като Анкара обяви, че няма да приеме холандския посланик да се върне в страната и затвори въздушното си пространство за холандски дипломати, предадоха информационните агенции. 

Проблемът между двете държави дойде, след като през уикенда холандските власти не разрешиха на турски министри да проведат агитация за референдума в Ротердам, не позволиха на един министър от кабинета на премиера Бинали Йълдъръм да кацне на холандска земя, за да се включи в митинга и изгониха друга министърка, която беше пристигнала в страната с автомобил. Впоследствие събралите се хора за агитационното шествие бяха разпръснати от властите.

Санкциите обаче не касаят икономическите отношения между двете страни. Рюте коментира, че турските санкции "не са толкова лоши", но са некоректни, тъй като холандците имат повече основания да са гневни.

Турският президент Реджеп Ердоган пък продължава да сипе обвинения срещу Хага, като след определенията във фашизъм и нацизъм, вчера дойде и упрек за ролята на Холандия в клането от Сребреница. 

Виж още: Турция заговори за разваляне на сделката за бежанците

"Ние много добре познаваме Холандия и холандците от Сребреница. Ние сме наясно колко е извратен манталитетът им. Знаем колко садолни и безхарактерни и как избиха 8000 босненци, от онова клане знаем лицето на Холандия", заяви Ердоган.

Холандският премиер Марк Рюте контрира, че това е "отвратителна историческа фалшификация". 

Турция ще подаде жалби срещу Холандия в ООН, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Съвета на Европа, заявиха турски дипломатически източници, цитирани от в. "Хюриет". Анкара твърди, че с действията си властта в Хага е нарушила Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г.

Интервю: "Турция не може да бъде демократична държава в смисъла на Западна Европа"

Турски собственик на магазин внесе в съд в град Кахта, югоизточната провинция Адъяман, жалба срещу краля на Холандия Вилем-Александър, премиера на страната Марк Рюте, министрите на външните и на вътрешните работи на страната, както и срещу кмета на Ротердам, писа в. "Хюриет". Мехмет Йозтюрк иска те да бъдат наказани заради непочтително отношение към турските министри.

Виж още: "Да се готвим за вълна бягащи от Турция"

Всичко това идва на фона на изказванията на висши политици в Турция за разваляне на сделката с ЕС за бежанците

Днес в страната се провеждат парламентарни избори, като темата за отношенията Турция беше водеща през последните дни. Последните изследвания показват, че  Народната партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте и Партията на свободата на крайнодесния, евроскептичен и антимюсюлмански политик Герт Вилдерс са с изравнени позиции. Която и от двете да спечели изборите обаче, най-вероятно ще трябва да състави кабинет в широка коалиция.

Източник: в. "Сега"