Преподавателите били "поощрявани" да изберат определен учебник с лаптопи и таблети

Представители на големи издателства обикалят училищата, но не за да се срещат с учителите и да разясняват предимствата на своите учебници, а на практика да си купуват избора им - чрез лаптопи и други бонуси. Това алармират 6 издателства в писмо до МОН. 

То е подписано от "Архимед", "Бит и техника", "Даниела Убенова", "Изкуства", "Питагор" и "Скорпио". В момента учителите избират по кои учебници да преподават в първи и в пети клас, отделно е започнала процедура и по подготовка на нови книги за втори, шести и осми клас.

"Новооткритата процедура за оценяване и избор на новите учебници за учебната 2017/18 г. отприщи една безпрецедентна със своя цинизъм рекламна кампания. Представителите на известни големи издателства се надпреварват да правят небивали досега търговски предложения на учителите и директорите на училищата в цялата страна", се казва в отвореното писмо. Имена на издателства обаче не се дават.

От обръщението става ясно още, че сред предлаганите "подкупи" са таблети, лаптопи или пък мултимедийни екрани за учителите, ако училището избере целия комплект на дадено издателство, т.е. всички учебници и помагала, без изключение. В писмото се добавя, че тази "несъвместима с издателската етика и противоречаща на интересите на учители, ученици и родители търговска практика се разпространява повсеместно и безконтролно в цялата страна". 

От МОН коментираха, че са поискали конкретни сигнали от издателствата за училища, в които се извършват подобни практики, но до момента не са получили такива. "Ако получим конкретни данни, ще започнем проверка", увериха оттам.

Източник: в. "Сега"