Които не са съвсем верни

Днес почти всеки предмет, който докосваме, е произведен в Китай. Въпреки това представата ни за китайците е като за странни и мистериозни хора. Маша Пипенко, пътешественик, синолог и блогър, се заема да развенчае някои от заблудите на Запада по отношение на китайците. Например, че ядат кучета.

Не, не ядат кучета, обичат ги... но не в чиния

Възможно е в някоя част на страната, особено по време на Културната революция и големия глад, някъде да се ядяли кучета, но това не е практика, характерна за Китай. (И у нас не всички тричаме кучета на Заговезни, нали?)

Китайците са невъзпитани и нямат никакви маниери

Да, те мляскат, като ядат, и сърбат, когато пият чай, не зачитат чуждото лично пространство и се блъскат. Това е вярно. Но да се твърди, че китайците нямат система от маниери и правила за възпитано поведение, е тенденциозно.

Виж още: Уроци по етикет - новият статус символ на Китай

Техните представи за възпитание просто са различни. Да се изсекнеш в кърпа, да се обърнеш към възрастен човек по име, да платиш обяда на друг, да седнеш на почетното място, т.е. срещу вратата - всичко това са груби нарушения на китайския етикет.

Kitayski dyado

Но китайците са вежливи и никога няма да ви направят забележка. За тях да кажеш някому, че бърка, е немислимо, това би означавало да "изгубиш лице". Това, което остава скрито за западняците, е, че китайците на първо място мислят за удобството на събеседника си.

Ние до такава степен се стараем да разберем какво е нужно на другите, че понякога не е умеем да кажем какво искаме самите ние, даже в мислите си, споделя млада китайка.

Всички китайци си приличат

Просто няма как да е така. Китай е четвъртата по размер страна в света и първа по население. Освен това обхваща най-различни климатични и географски пояси, така че е ясно - там живеят най-различни хора. За чужденеца в началото е объркващо заради всички тези тъмнокоси хора с дръпнати очи, но след десетина дни в страната хората се научават да ги различават.

Китайците са ниски

Още един стереотип, който става все по-малко валиден. С икономическия растеж и нарастването на благоденствието се увеличи и средният ръст на китайците. Това особено ясно се вижда при сравнение на юноши, които учат в богатите, развити градове, и връстниците им от селата. Ръст 1,70-1,75 м не е необичаен за децата в гимназията.

Китай произвежда само нискокачествени стоки

Качеството на стоките се определя от поръчката, а не от производителя. Китай произвежда и евтините стоки, които се продават по пазарите, и онези, които предлагат по-високия клас магазини.

Виж още: Какво купуват богатите китайци

Китайците ядат само ориз

Китайската кухня е една от най-богатите в света. Докато нашите предшественици в Европа, са ядяли с ръце и са се бърсали в брадите си, китайските философи са писали трактати за значението на храната и нейното поднасяне.

Страната е огромна и предлага голямо разнообразие от продукти. Онова, което познаваме на Запад, е най-вече кантонска кухня, адаптирана към европейския вкус. Оризът не е основно блюдо, по-скоро замества хляба в европейската диета.

Gotvene na para

Наказанията за притежаване на наркотици са несъразмерно високи

Наказанията, свързани с притежание на наркотици, изглеждат твърде сурови на западняците. Те са по-строги, отколкото навсякъде другаде по света - това е истина, не стереотип. А причините за тези брутални мерки се коренят в историята. В средата на XIX в. Китайската империя води две опиумни войни с Великобритания.

Британците вкарват огромни количества опиум в страната, за да получат достъп до големия китайски пазар за своите стоки. Императорът не е искал да допуска чужди държави да търгуват на територията на Китай. Като резултат от британската контрабанда на опиум в края на ХІХ и началото на ХХ в. 1/3 от населението на Китай са били опиумни наркомани.

Не е чудно, че и днес китайското правителство взема сериозни мерки подобни неща да не се повтарят.

Buda sazertsava lotosi

Едно семейство - едно дете

Всички знаем за мерките за ограничаване на раждаемостта и политиката "едно дете на семейство", но се оказва, че тя важи само за големите градове. В провинцията хората имат по две, три и повече деца - просто заплащат съответната такса при регистриране на детето или пък изобщо не го регистрират. За страната не е рядкост някой да прекара целия си живот без документи за самоличност.

Виж още: Защо всъщност Китай спира политиката "Едно дете"?

Пък и от 2016 г. политиката на ограничение отпадна.

Всички китайци са майстори на кунг-фу

Дори и пандите го умеят, нали? Преподава се още в детската градина - или поне ние така си мислим. Да, наистина по парковете на големите градове, можете да видите хора, които тренират по всяко време на деня. Истината е малко като с уличния футбол - мнозина го практикуват, но остават на много ниско ниво.

Източник: Адме.ру