Партията трябваше да вземе спешни мерки, защото регулирането бе твърде успешно, коментира Джони Ърлинг, кореспондент в Китай на германския в. "Ди Велт", цитиран от "Клуб Z"

Извънредната новина е скрита в следния масивен абзац: "Трябва да се придържаме към балансирано развитие на населението въз основа на държавната политика за планово ограничаване на раждаемостта. Трябва да осъществяваме политика, съгласно която всяка двойка в Китай ще може да има две деца. За да бъде предотвратено застаряването на обществото."  

Накратко казано, Пекин прекрати своята политика за семействата с едно дете.

Четири дни китайците чакаха резултатите от 13-ия петилетен план (2016-2020 г.), който Комунистическата партия обсъждаше на своя пети пленум на ЦК при закрити врати. Когато в четвъртък най-накрая бе публикувано комюникето от много страници, там имаше преди всичко украсени по социалистически принципи за развитие и малко решимост за провеждане на реформи.

Имаше и точка за края на политиката "Едно дете". Зад граница съобщението бе разпространено удивително бързо по новините. В Китай то би всички рекорди онлайн.

Уебсайтът Ifeng зададе въпроса: "Искате ли второ дете?" След час гласуваха 60 хил. потребители - 23 хил. отговориха с "да". Краят на 35-годишната политика за семейства с едно дете, предписана на цялата страна във всички райони и осъществявана чрез драконовски принудителни мерки, оживи нацията.

Имаше и икономически причини, които накараха партията да преосмисли политиката. През 2012 г. броят на китайците на възраст между 16 и 59 години, които се отнасят към работоспособното население, за първи път се понижи с 3,5 млн. души. В продължение на три години след това той намаля с повече от 10 млн. души.

Виж още: Какво купуват богатите китайци

На свой ред нарасна броят на пенсионерите на възраст над 60 години. През 2014 г. те бяха вече 212 млн.. И също толкова бързо намаля дялът на населението под 14-годишна възраст - от 34% през 1980 г. до 16% днес.

Жените като цяло не искат второ дете

През 2013 г. Народният конгрес по указание на партията разреши по две деца на всички двойки, в които мъжът и жената са от семейство с едно дете. Това обаче помогна малко. От началото на 2014 г. до октомври 2015 г. само 13% от двойките, имащи право на второ дете, изразиха такова желание.

Само през 2014 г. 11 млн. двойки получиха правото на второ дете. Но само всяка десета двойка го искаше. Центърът за семейно планиране даде разрешение за второ дете на 920 хил. двойки. Тези съпрузи са се възползвали от правото на второ дете. Имат си и баба, която да помага.

Нарастването на населението в градовете, съвременният начин на живот, прекалено скъпите места в детските градини изглежда, убиха у китайците желанието да имат деца. В Шанхай, където политиката "Едно дете" някога бе провеждана особено строго, днес 90% от жените на примерно 30-годишна възраст могат да получат правото на второ дете. Но те не го искат. само 5% заявиха намерението си.

Виж още: Най-голямата китайска компания иска да инвестира у нас

Никъде по света образът на семейството не е претърпял такива промени като в Китай, защото необузданата индустриализация бе съпроводена с контрол на населението и политиката за семейства с едно дете. Днес Китай е страна с 430 млн. семейства, сред които 300 млн. попадат под планирането на семейства с едно дете, и 88 млн. семейства, в които има възрастни хора на над 65 години.  

Китай ще застарее по-бързо, отколкото ще забогатее

Освен това, броят на традиционно малките семейства (родители и дете) в градовете намалява все повече в полза на самотните семейства. Бездетните семейства се наричат dink (от английския израз double income, no kids - "двоен доход, без деца").

Същевременно 60 млн. деца живеят предимно в селата, а родителите им през цялата година работят извън пределите им. Това е социална трагедия.

Но има още една причина партията да предприеме сега спешните мерки. Социолозите предупреждаваха, че шансовете Китай да осъществи мечтата си и да задмине САЩ в икономиката отново изчезват. Причината е, че през 2049 г. средната възраст на хората в съставените от имигранти САЩ ще бъде примерно 40 години.

Без промени в политиката на раждаемост средната възраст в Китай по това време ще бъде 50 години. Ако така върви и нататък и Китай според дългосрочния си план ще бъде световна промишлена сила, през 2050 г. 35 на сто от населението му ще бъде на възраст над 60 години. Така Китай ще застарее по-бързо, отколкото ще забогатее.

Още по-зле стоят нещата в сравнението с бележещата възход Индия. През 2040 г. там ще има 850 млн. души на трудоспособна възраст (от 15 до 59 години). В Китай те ще бъдат само 690 млн. Тогава Индия ще изпревари Китай.

ClubZ.bg

Бел. ред. - Политиката "Едно дете" е въведена в Китай след управлението на Мао, в края на 70-те. Според официалните данни засегнати са едва 36% от двойките. "Освободени" бяха женените за чужденци, селските семейства, 8,5-те процента етнически малцинства, родителите на близнаци, родители, които нямат братя и сестри. За нарушения се налагаха високи глоби, а сред засегнатите беше и големият кинорежисьор Джан Имоу.

Източник: ClubZ.bg