Украинската интернет партия може да не печели, но привлича внимание

Не вярвахме, че някога ще напишем подобно нещо, но странни неща се случват. Чубака беше арестуван в Одеса, защото агитирал за Дарт Вейдър по време на изборния ден в украинския град Одеса. 

На провелите се преди седмица избори за местна власт в Украйна, човекът, използващ образа на Дарт Вейдър, бе кандидат за кмет на Одеса. Маскиран като Чубака мъж пък нахлул в избирателната секция и полицията се видяла принудена да го арестува. 

Освен Дарт Вейдър обаче, в бюлетините присъстват още Чубака, принцеса Падме Амидала, учителят Йода. Всички те са кандидати на Украинската интернет партия. 

За последните години тя дава ново, шеговито лице на политиката в Украйна, обещавайки на гражданите възраждане на галактическата имеперия. Същевременно обаче те се борят и за повече прозрачност в политиката на страната.

Символ на партията е Дарт Вейдър, който периодично се появява на обществени места, придружаван от стормтрупъри. Той бе кандидат на партията и за президент, но не бе допуснат до избри.

Виж още: Американците биха избрали Дарт Вейдър за свой президент

Въпреки че той не спечели изборите в Одеса, именно там наскоро паметникът на Ленин бе заменен от статуя на Дарт Вейдър. Според нейния скулптор Олександър Милов движението на "ситския лорд" попада под вниманието на Украйна от години.

Той споменава и плановете в статуята да бъде сложен рутер за свободен Wi-Fi. 

Източник: Би Би Си