При 190 милиардери и над 2 млн. милионери нуждата от добри маниери е належаща

Пет китайки са седнали изправени като струни, облечени по западен маниер и с обувки на висок ток, и внимателно слушат консултант, който им обяснява как да позират на публични места. Той говори за грим и осветление, докато жените изящно отпиват чай от порцеланови сервиз "Бернардо". С бележници в ръце, те попиват правилата на етикета пред камера, пишат колегите от Nie-Jenite.bg.

Курсът "Как да позираме елегантно пред камера" е само част от портфолиото предлагано от "Института Сарита", който преподава маниери и етикет на китайските новобогаташи. Сред курсовете на "Сарита", провеждани в елегантен квартал на Пекин: как да отглеждаме деца, как да се държим на маса и как да произнасяме правилно имената на световни брандове.

Виж още: 10 неща, които не трябва да правите, докато сте на масата

"Повечето ми клиенти са имали неприятни, унизителни моменти в чужбина, по време на бизнес вечеря например. Те идват, защото искат да си улеснят живота" - казва основателката на школата Сара-Джейн Хо, докато дава интервю за Би Би Си в кабинета си, облицован с класически френски мебели и акварели.

Повечето курсове са за това как да се държим в международна среда и в чужбина, обяснява Хо, която е завършила подобна школа в Швейцария. През нейната школа са минали стотици богати китайци, а миналата година тя е отворила филиал и в Шанхай.

Със 190 милиардери и над 2 млн. милионери Китай се нарежда веднага след САЩ по брой богаташи, според изследване на "Фобрс" и на "Бостън консултинг груп".

Виж още: 21 факта от новия списък с милиардерите по света

Повечето от тези състояния са спечелени бързо благодарение на разрасналата се китайска икономика и големите бизнес възможности. Част от хората, които имат тези състояния, нямат никакъв опит и не знаят как да се държат на международни бизнес или социални събития.

"Страната ни беше толкова изолирана в последните 30 години - обяснява Хо. - А натрупването на богатство стана за много кратко време. Тази трансформация води до голямо напрежение върху хората."

Като резултат от тези промени част от китайските бизнесмени изглеждат недодялани и диви на западните си партньори. А финесът на свой ред е в състояние да смаже множество бизнес транзакции.

Виж още: Таксиметровият шофьор, който стана милиардер

Простото умение да боравиш с нож и вилица понякога е достатъчна предпоставка за сключване на сделка, обяснява Джеймс Хюбърт, който представя "Сийтън", британско училище за етикет в Китай.

Сред клиентите на школите за етикет са най-вече висши чиновници, деца, учещи в чужбина, и съпруги на бизнесмени, на които се налага да забавляват гостите и партньорите на богатите си мъже.

"Все повече китайци пътуват в чужбина и виждат предимствата на това да владееш чуждестранния етикет - казва Хюбърт. - В Европа може да ни се струва превзето да се учим да белим портокал с нож и вилица, но в Китай новобогаташите са готови да плащат, за да усвоят маниерите, които да отговарят на новопостигнатия им статус."

Виж още: Как да (не) се държим на масата

Хюбърт взема 20 хил. юана такса (малко повече от три долара) за една следобедна сесия, включваща 10 души.

Един от най-популярните курсове на Института Сарита - "Домакинстване", струва 100 хил. юана, или 16 долара за 12 дни, през които участниците усвояват различни умения - от воденето на неангажиращ разговор до това как да комбинират храна и вино.

Медиите и дори китайският президент обръщат внимание на поведението на сънародниците си в чужбина. Президентът на страната Си Дзинпин наскоро отбеляза при посещение на Малдивите, че "китайците трябва да се научат да се държат по-цивилизовано в чужбина".

През 2014 г. над 100 млн. китайци са пътували извън страната и това не остава незабелязано от световните медии. Сред най-крайните прояви на лошо възпитание са обезглавяване на египетска скулптура, заливане на стюардеса с вряла вода и уриниране на публично място.

През октомври миналата година Китайската национална туристическа служба издаде справочник за поведение по време на пътуване. В брошурата от 64 страници китайските туристи са предупредени да не уринират в басейни, да не крадат спасителните жилетки от самолетите и да не стъпват с обувки върху тоалетната чиния. Предвиждат се и глоби за съответната туристическа фирма и попадането в черни списъци за пасажери и туристи.

Виж още: 10 правила на истинския джентълмен

"Китайците нямат маниери. Просто няма такова нещо, на което родителите учат децата. Винаги, когато мъж ми задържи вратата в Париж, се изненадвам. В Китай това никога не се случва." - казва Юе Сай Кан, сино-американка, тв водеща и продуцент. Тя е автор на книга по етикет, разпродадена в над 3 млн. екземпляра и води лекции по етикет, включително за китайските кандидатки на конкурса мис Вселена.

Някои от нещата, минаващи за груби на Запад, се дължат на културни разлики. Например разбирането кое е частно и кое публично в Китай. Друга причина за лоши маниери е Културната революция. Тъй като за маоистите всяка проява на изтънченост и деликатност е минавала за буржоазна лиготия и дори се е наказвала.

Нека кажем, че докато се бориш да прехраната си, много-много не придиряш за маниери, обяснява Хо.

Неща, които минават за невъзпитани на Запад като това да се блъскаш, да говориш на висок глас, постоянно да се пазариш и да си бъркаш в носа - са нещо нормално за Китай.  Но с отварянето на страната расте и съзнанието за това как те приемат другите.

И така днес новоформиращият се елит търси начин да изтънчи обноските си и гледа на училищата по етикет като на нова форма на статус.

Виж още: Най-добрият съвет в живота на Брайън Трейси: Инвестирай в себе си

"Преди беше въпрос на чест да имаш голяма кола - обяснява Хюбърт. - Но днес богатите търсят и нещо друго, което да ги различава."

"Китайците разбират, че позицията им на най-силната икономически държава, ги поставя в редица ситуации, в които се налага да знаят повече за чуждите култури и нрави, за да могат да установяват по-лесно политически и бизнес връзки - обяснява и Вивиан Нери, декан на швейцарска школа за добри маниери.

Източник: Nie-Jenite.bg/Би Би Си