Китайският колекционер Лиу Ициен купи картина от Модиляни за 170 млн. долара, за да могат сънародниците му да я гледат в музея, без да напускат страната

Лиу Ициен е милиардер и най-големият китайски колекционер. Започнал професионалния си път като шофьор на такси, днес той е инвестиционен магнат, който плаща за покупките си по аукционите със своята черна кредитна карта "Американ експрес центурион".

Неговите демонстрации на благосъстояние се описват от западните медии като "скандализиращи". През юли 2014 той си купи от търг на "Сотбис" в Хонконг керамична купичка от XV в., периода на династията Мин. Върху съдинката са изобразени петел, кокошка и техните пиленца - символизиращи императора и неговото семейство.

След като плати за нея $36,3 млн., Лиу бе заснет да пие чай от нея, но финансовите издания коментираха друго - че след като използвал кредитната карта, която се издава само с покана, получил 422 млн. бонус точки. Причината е проста - валутните ограничения в Китай не му позволяват да изнесе като физическо лице от страната повече от 50 хил. долара годишно, обясни "Блумбърг".

Няколко месеца по-късно даде 45 млн. долара за тибетски гоблен от XV в. В Шанхай, където е базирана фирмата му, той и съпругата му имат два частни музея и именно там се излагат неговите покупки. Там ще стои и най-новата му придобивка - картината на Модиляни с полегнала гола жена, за която той наддава до над 170 млн. долара на търга, организиран от "Кристис" в Ню Йорк.

Виж още: "Голата маха" и още 11 нецензурирани картини (16+)

С тази сума платното стана едва 10-ото произведение на изкуството, достигнало 9-цифрена цена на аукцион. "Ще я изложим за петгодишнината на музея. Това е възможност китайските любители на изкуството да видят стойностни творби, без да напускат страната - и това е една от основните причини да основем музеите", обяснява 52-годишният предприемач.

Той е отраснал в Шанхай и още като момче продавал по улиците чанти, а после станал шофьор на такси. Така и не завършил гимназия, но през 80-те се възползвал от възможностите за частна икономическа инициатива и постепенно натрупал състояние от борсова търговия с недвижими имоти и лекарствени средства.

"За мен колекционирането на изкуство е процес, в който опознаваш изкуството. Първо трябва да си привързан към изкуството, а разбирането му идва след това", обясни той в интервю пред "Ню Йорк таймс" през 2013 г.

Long Museum Pudong отваря през 2012 г., а миналата година е открит и Long Museum West Bund. Съпругата му е директор и на двете музейни сбирки.

Източник: "Венити феър", "Ню Йорк таймс", "Блумбърг"