Шефът на БАН акад. Стефан Воденичаров е първата издигната кандидатура за изборите за президент догодина

Президентските избори са на около година разстояние, но вече си имаме първият официален кандидат за държавен глава. Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров ще се бори за поста на изборите догодина, издигнат от инициативен комитет.

Самият Воденичаров отрече да има подкрепата на партии

"Единството на нацията се олицетворява от президента и президентската институция. Днес България има нужда от президент - обединител на нацията, безспорен авторитет, без пристрастия към отделни кръгове и партийни цветове, от истински държавник и патриот. Такъв човек е председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров - международно признат учен и един от най-успешните ръководители на Академията през нейната вековна история." 

Това се казва в съобщения на Инициативния комитет, застанал зад кандидатурата на Воденичаров.  Вътре влизат проф. Валери Стефанов - литературовед и писател, акад. Георги Марков - историк, акад. Светлин Русев - художник, проф. Стефан Киров - олимпийски шампион, Тома Томов - журналист, Русана Стефанова - адвокат.

Зад кандидатурата му застават още: акад. Антон Дончев, Асен Ошанов, Ангел Симеонов, акад. Благовест Сендов, Бранимир Ботев, Величко Минеков, Владислав Славов, Веселина Баева, Гиньо Ганев, Григорий Вазов, Георги Мърков, Емил Стойчев, Иво Хаджимишев, Йоана Буковска, акад. Кирил Боянов, акад. Крум Дамянов, Маргарита Цанова, Ники Сотиров, проф. Огнян Герджиков, Павел Койчев, проф. Петър Киров, проф. Рупен Крикорян, епископ Тихон, проф. Христо Пимпирев, Цвета Маркова и др.

Кой е Стефан Воденичаров? 

Акад. Стефан Воденичаров е български машинен инженер, учен и академик на БАН, между 6 февруари 2013 и 13 март 2013 г. е министър на образованието, младежта и науката в правителството на Бойко Борисов. 

В политически план Воденичаров оглавяваше и инициативния комитет на БСП, събрал подписката за свикване на референдум за АЕЦ "Белене".

Той е директор на Института по металознание, съоръжения и технологии "Акад. Ангел Балевски" при БАН в София. Избран е за председател на БАН с 4-годишен мандат на 3 декември 2012 г.

Автор е на повече от 70 патента и над 160 публикации. Ръководител е на 207 научни проекта и 21 научни разработки в областта на енергетиката и отбраната. Участва като експерт в национални и международни организации.

Скандалът с Фонд "Научни изследвания"

По време на председателстването на акад. Воденичаров на БАН и оглавяването му на Института по металознание към него са прехвърлени 108 750 лв. от Фонд "Научни изследвания". Според данните на финансовата инспекция парите са спечелени от института, но има нарушения на процедурата и те е трябвало да бъдат върнати. 

Проверката на ревизорите за работата на фонд "Научи изследвания" през 2008 и 2009 г. показва още, че учените от института са харчили пари в нарушение на Закона за насърчаване на научните изследвания и Правилника за работата на фонда.

Виж още: В БАН учени и чистачки взимат еднакви заплати

Вселенският "Доктор хонорис кауза"

Съвсем наскоро името му отново се заъвртя в общественото пространство заради удостояването на вселенският патриарх Вартоломей с почетното звание "доктор хонорис кауза" на БАН. 

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров представи патриарх Вартоломей като "радетел за диалога между религиите и най-уважаван в света православен духовен водач."

Пред БНТ Воденичаров защити идеята, като изтъкна, че от БАН са притеснени за духовното състояние на нацията и искат да извеждат на преден план хора, чиято мисия е именно духовното развитие.

Като възгледи акад. Воденичаров се застъпва за развитие на българо-руските отношение в науката. 

В средата на октомври бившият председател на Народното събрание при проф. Огнян Герджиков посочи акад. Стефан Воденичаров като една от двете най-подходящи опции за президентския пост. Другият посочен бе Симеон Сакскобургготски.