За изкуството да бъдеш джентълмен

Светът се променя, за добро или за лошо. Промените текат непрестанно, старото се заменя с ново и колкото и да е това еволюция, някои стари неща си заслужават. Едно от тях е смисълът да си джентълмен.

Някои обвиняват еманципацията, други отпадането на старите нрави, но е факт, че джентълменството бавно и постепенно си отива. И все пак има хора, които се опитват да го запазят. Да спасят онези норми на поведение, които правят мъжа по-достоен и по-добър.

Един от тези радетели на добрите порядки е Джон Бриджис, чиято книгата "Как да бъдеш джентълмен: Навременен наръчник към безвременните маниери" ни дава 10 основни правила за всекидневно джентълменство.

Виж още: Джентълменът: очаквания и реалност

Ето ги и тях:

1. Джентълменът казва "Моля" и "Благодаря" често и с готовност.

2. Джентълменът не обижда убежденията на другите, без значение дали са свързани с религията, политиката или спортните отбори.

3. Джентълменът винаги носи кърпичка и е готов да я предложи при нужда, особено на ридаеща дама.

4. Джентълменът никога не позволява на вратата да се затръшне пред лицето на друг - мъж или жена, млад или стар, абсолютно непознат или стар приятел.

5. Джентълменът не се шегува с расата, религията, пола или сексуалната ориентация на другите; той също не намира подобни шеги за забавни.

6. Джентълменът умее да чака на опашка и да търпи, докато му дойде редът.

Виж още: 35 начина да обиждаш като джентълмен

7. Джентълменът винаги е готов да стисне сърдечно ръката ви.

8. Джентълменът поддържа кожените си обувки лъснати, а ноктите си - чисти.

9. Джентълменът винаги признава грешките си.

10. Джентълменът никога не започва скандал.

Източник: digitaldreamart.com