България на едно от последните места в Европа по правилно поведение на масата, констатират от foodpanda и формулират 15 полезни съвета как да спазваме етикета и протокола

Етикет се налага да спазваме при делови прояви и приеми, на обществени места, в бизнес отношенията, дори при неформални поводи - включително когато се храним, припомнят от foodpanda.

Според тяхно проучване България се намира на трето място по неспазване на определени правила по време на хранене, а най-дисциплинирани на масата са англичаните и швейцарците.  

Друго изследване на foodpanda сочи, че благодарение на фирмите за доставка на храна качеството на работа и сплотяването на колективите в офисите се е повишило.

Обикновено обядът на работното място е неформален и не изисква кой знае какъв протокол. Никога обаче не е излишно да си припомним някои основни правила, които със сигурност ще ни бъдат от полза, независимо дали сме на официален прием или на неофициална среща.

- Вечерята или обядът не трябва да бъдат отлагани с повече от 15 минути след първоначално обявения час. Домакинът е последният човек, който сяда на масата.

- Всеки мъж трябва да стане и да поздрави дамите, които пристигат след него. Ако сте дама обаче, не е необходимо да ставате от масата при влизането на мъж или жена.

- На масата за вечеря не се поставят коктейлни чаши - тяхното място е на бар или на високи маси, подходящи за welcome drink.

- Чанти, портмонета, ключове и мобилни телефони също не се слагат на масата за хранене.

- Протоколът изисква, когато гостите са повече от шест души, местата им на масата да бъдат отбелязани с табелки. Освен това гостите на масата трябват да бъдат организирани по сродни интереси, така че да бъдат избегнати неловки ситуации.

- Когато поводът е бизнес, визитни картички се дават преди обяда или вечерята - или след приключването.

- Не говорете с пълна уста и не пускайте неуместни и груби шеги по време на хранене.

- Кой плаща обяда или вечерята? Етикетът посочва, че това е човекът, който е инициирал срещата. (Лицето, което кани, е човекът, който плаща.)

-  Винаги се обличайте подходящо според повода или мястото. Когато става дума за бизнес, вратовръзката (за мъжете), сакото и затворените обувки са задължителен елемент.

- През последните години е изключително модерно да заснемаме блюдата, която поръчваме и консумираме. Етикетът не допуска подобно нещо да се случва на масата, особено когато се намираме в ресторант.

- Следвайте примера на Джулия Робъртс от "Хубава жена" - задължително условие е да се запознаете предварително кой прибор за какво служи, за да не се изложите, когато ви сервират.

- Когато сте приключили с храната, поставете вилицата и ножа в позиция "10,20 ч." в чинията си.

- По време на хранене не се оплаквайте от проблемите в ежедневието. Храненето е процес, който изисква спокойствие и приятна обстановка.

- Режете си хапки, които консумирайте веднага, вместо да нарязвате предварително цялата порция.

- Нека стойката ви е изправена. На масата се поставят само китките, а не и лактите.

Независимо дали поводът е интимен, празничен, делови или официален, винаги спазвайте обноските на масата. Познаването на етикета и протокола ще направи добро впечатление у събеседниците ви.

И не на последно място, не забравяйте своята усмивка и добро настроение - това определено отключва много врати, заключават от foodpanda.