Димитър Главчев от ГЕРБ е новият председател на парламента

Новоизбраното 44-то Народно събрание започна работа на първото си заседание. То бе открито от най-възрастния народен представител  - депутата от ПГ "БСП за България" Тома Томов.

Новите народни представители положиха клетва, а за председател на парламента бе избран Димитър Главчев от ГЕРБ, който в предишното НС бе заместник на Цецка Цачева.

Заседанието бе открито от Тома Томов, който направи паралел с българите от времето на Апостола Васил Левски, Бенковски, Панайот Волов. 

"Те не мислят за кариера, не сключват сделки. Всички обединени от едно желание – да положат усилия, да дадат живота си за благото на народа. Висока летва – те са ангели, ние техните наследници. Аз вярвам - Христос воскресе. Има видим и невидим свят и в този невидим свят тези ангели искат ние да успеем. Трябва да опазим дома ни, да си върнем децата, които са навън. Не е достатъчно да са цъфнали дърветата навън", каза Томов.

Toma tomov otkriva 44 toto narodno sabranie

Народните представители положиха клетва:

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

В пленарната зала прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз, след което от лидерите на парламентарните групи излязоха с обръщения към Нардното събрание, в които посочиха приоритетите си в 44-тото Народно събрание.

Tsvetan tsvetanov pred 44 tiya parlament

ГЕРБ влиза в 44-ото Народно събрание със заявка за 4-годишен мандат, обяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"ГЕРБ ще настоява за прозрачност и ясни принципи на управлението, за да не бъдем жертва на партийни и вътрешнокоалиционни интриги", заяви той

Цветанов също така посочи, че не заради каприз или политически егоизъм ГЕРБ са избрали да отидат на нови избори. 

"Направихме нелек избор и платихме цената на този избор. В крайна сметка отново спечелихме вота на избирателите", посочи той и подчерта, че за ГЕРБ управлението не е самоцел. 

Цветанов заяви, че е нужен не само политически, но и обществен консенсус по приоритетите за страната. 

"Ние знаем, че в масовите представи на българите именно ГЕРБ е партията, която се ползва с най-голяма подкрепа и доверие, когато става дума за отстояване на националния суверенитет", заяви Цветанов. 

По думите му политическият профил на ГЕРБ е познат и това е гаранция, че крайни форми на национализъм няма да бъдат допускани от опозицията. 

"В парламента ще работим със съзнанието, че българите очакват от нас реални резултати. Продължаваме реформата на съдебната система", каза Цветанов и добави като приоритети качественото образование и здравеопазване както и икономическия просперитет. 

Той заяви, че е против идеята на президента за промени в Изборни кодекс. 

Korneliya ninova pred 44 toto narodno sabranie

След Цветан Цветанов думата взе и лидерът на втората политическа сила - "БСП за България" - Корнелия Нинова. Тя обяви, че нейната формация е ясна опозиция в 44-тото Народно събрание. 

"По волята на народа, "БСП за България" е втора политическа сила. Политиката има принципи - има управляващи и да има опозиция. Политиката има и правила - да дадеш на народа си възможност на свободен избор между алтернативни идеи и програми. Ние сме алтернатива на ПП ГЕРБ, политическа и управленска алтернатива. В политиката има и морал - да не предаваш тези, които ти вярват и те следват. Близо 1 млн. българи вярват, че "БСП за България" носи промяна. Няма да ви предадем в 44-ото Народно събрание", посочи Нинова. 

Тя открои като надпартийни интереси - националната сигурност на България и силен Европейски съюз. Лидерът на БСП призова за национално съгласие по демографската криза и отчете, че няма разделение по цвят и партия пред опасността да изчезнем като народ.

Тя подчерта, че БСП остават различни и за тях управленската алтернатива е икономика не на монополи, а на малък и среден бизнес, защита на българското земеделие. Тя заяви, че още тази седмица внасят редица законопроекти и искане за изслушване на КЕВР, за да се разбере в чий интерес работи комисията. Нинова посочи, че ще подкрепи ГЕРБ в увеличението на учителските заплати, но според нея това няма да реши проблемите в образователната система. 

Нинова също така се обяви за апреизчисляване на всички пенсии, а не само вдигане на минималната пенсия на 200 лв. 

По повод обещанията за увеличение на минималната работна заплата, според нея няма морал доходите на хората да не с вдигат, а депутатите да увеличават своите възнаграждения. Нинова заяви, че внасят предложение депутатските заплати да се замразят.

Valeri simeonov pred 44 toto narodno sabranie

От името на Обединени патриоти Валери Симеонов се обяви за политика в посока сближаването на минималната пенсия с официално признатия праг на бедност.

"В програмната стратегия и приоритети за управление от 2017, подписана от ГЕРБ и Обединените патриоти залегнаха основни идеи от програмата на "Обединени патриоти - НФСБ, ВМРО и АТАКА". На първо място възраждането на българската икономика, въвеждането на принципа на мълчаливото съгласие в работата на администрацията, ограничаване на лицензионните режими до минимално изискуемите от европейското законодателство", заяви Симеонов. 

Симеонов също така заяви, че от неговата формация също така ще дойдат и предложения за реформи в икономиката и енергетиката. 

Симеонов подчерта, че Патриотите ще продължат усилията за увеличаването на минималните пенсии от 1 юли 2017 г. на 180 лева и от 1 октомври 2017 - на 200 лева. 

От парламентарната трибуна Симеонова коментира и темата за националната сигурност и заяви, че Обединени патриоти ще работят за недопускане на бежанци и емигранти на територията на страната и незабавно депортиране на незаконно влезлите, както и за полицейско присъствие във всяко населено място. 

Mustafa karadaya pred 44 toto narodno sabranie

В изказването си от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се обяви за повече мир и толерантност. 

Той честити светлия празник на всички християни Възкресение Христово и пожела здраве, мир и благоденствие. Карадайъ заяви, че чистата вяра може да е в основата на мира, независимо, че в последно време е повод за разделение и войни, като изрази надежда, че гласовете на изповядващите мир ще стават все повече и все по-силни.

По думите му разделението в обществото и езикът на омразата не могат да водят до развитие и те трайно разрушават демокрацията, доверието в институциите и държавността като цяло. 

"Определихме предсрочните парламентарни избори като стратегически важни за страната. Поехме ангажимент за ясна програма, гарантираща права на българските граждани и която не допуска крайни радикализми. Важно е да се положат усилия да се осигури успешно реализиране на председателството на Европейския съвет", каза още той той.

Veselin mareshki pred 44 toto narodno sabranie

"Да направим едно стабилно правителство, което да работи в пъти по-ефективно от всички правителства досега", заяви лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки.

"На мен също ми бяха написали хубаво слово, сигурно щях да го прочета добре. От уважение за тези, които са го писали ще кажа, че той е в пъти по-добро от всичко това, което чухме до момента. Аз също мога да кажа, че понеже оградата не е ефективна, ще я надстроим с два метра. Преди да замразим депутатските заплати, ще ги намалим наполовина. И какво от това? Какъв е смисълът от всичко това, какъв е смисълът от този театър, ако нищо добро не се случва за българския народ?", заяви Марешки от парламентарната трибуна.

Той призова народните представители за повече морал, почтеност и прагматизъм в политиката. 

"Да направим така, че да възвърнем достойнството и авторитета на българското Народно събрание, на българския народен представител", заяви още лидерът на "Воля". 

Новият председател на Народното събрание

Dimitar glavchev pred 44 toto narodno sabranie

След това по предложение на парламентарната група на ГЕРБ за председалтел на 44-тото Народно събрание бе избран Димитър Главчев. За него гласуваха 157 народни представители, а 81 се въздържаха.

За заместници на Димитър Главчев бяха избрани Цвета Караянчева от ГЕРБ, Валери Жаблянов от "БСП за България", Явор Нотев от "Обединени патриоти", д-р Нигяр Джафер от ДПС и Веселин Марешки от "Воля".

Димитър Главчев е роден на 15 август 1963 година в София. 

Средно образование завършва през 1981 г. в 35 СОУ "Добри Войников". През 1987 г. се дипломира в Университета по национално и световно стопанство, което тогава носи името ВИИ "Карл Маркс", със специалност "икономист-счетоводител". Придобива магистърска степен по международни икономически отношения и е дипломиран експерт-счетоводител и е регистриран одитор. 
Говори английски език и руски език.

Политическата си кариера започва като член на ПГ на ГЕРБ в 41-то Народно събрание от 14 юли 2009 г., а през 2011 г. става и неин зам.-председател. В рамките на 41-ия парламент, от 29 юли 2009 г. е заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси. От 26 август 2009 г. до 18 октомври 2012 г. е председател на Постоянно действащата подкомисия по отчетност на публичния сектор. От 4 септември 2009 г. е заместващ член на Постоянната делегация на Народното събрание в Асамблеята на Европейската сигурност и отбрана. От 1 юни 2011 г. е член на Временната комисия за обсъждане на Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България. От 3 октомври 2012 г. е председател на Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). 

Димитър Главчев е заместник-председател на Парламентарната група на ПП ГЕРБ в 42-то Народно събрание. Член на Парламентарната група на ПП ГЕРБ и Заместник - председател на 43 Народно събрание. 

Член е на Управителния съвет на СНЦОД "Граждани за европейско развитие на България". 

Член е на Контролната комисия на ПП ГЕРБ от 03 декември 2006 г. 

Новите народни представители

Народните представители ще изберат заместник-председатели на Народното събрание и ще приемат решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Половината от народните представители в 44-тото Народно събрание застават на депутатските скамейки за пръв път. В НС сега попадат рекордно малко юристи - 29. За сметка на това броят на генералите е небивало висок - 4. Икономистите са 55, журналистите - 5, а има и една представителка на модния подиум. Инженерите и хората, които професионално са се занимавали със строителство, са 28.