Как по-лесно да се избавим от депресивните настроения

Всеки се е сблъсквал с депресивните настроения. Коварното при тях е, че никой не може да каже колко дълго ще продължи цялата неприятна история, а за да излезеш от дупката се изискват сериозни усилия. 

Същевременно колкото по-дълго продължава, толкова повече трябва да се напрегнеш, за да се измъкнеш от това състояние (и толкова повече не ти се иска и ти е все едно).

Според PsyBlog обаче тези четири трика могат да ви помогнат в борбата:

1. Яжте разнообразна храна

Колкото и странно да звучи, храната има значение за това как се чувстваме. Средиземноморската диета например включва голямо количество плодове, зеленчуци и бобови храни, които са способни да предотвратят депресията, установява мащабно изследване. Участниците в него е било нужно да направят само малки промени, за да усетят полза. До някаква степен депресията може да се дължи на липсата на основни хранителни вещества. Ползите от диетата са свързани с по-високите нива на омега 3 и други основни хранителни вещества.

Виж още: За 20 години случаите на депресия по света са скочили с 50%

2. Общувайте лице в лице

Редовното общуване лице в лице намалява риска от депресия при възрастни хора наполовина. За сравнение разговорите по телефон или имейл нямат същия ползотворен ефект, установили са учени.

3. Идентифицирайте се с група

Известно е, че социалните връзки са жизненоважни за човек, който преживява депресия. Сега обаче нови изследвания сочат, че не просто общуването в самата група, а това да се идентифицираш с дадена група помага за облекчаване на депресията. Изследването, проведено в Австралия, показва, че пациентите, които силно се идентифицират с групите, към които са се присъединили – независимо дали по групова психотерапия или по различни хобита - казват, че се чувстват подкрепени, защото преживяват нещата заедно.

Виж още: Българите са сред най-депресираните хора в Европа

4. Откажете социалните мрежи поне за седмица

Сравнението с другите хора в социалните мрежи е свързано със засилване на депресивните симптоми. Една от опасностите е, че социалните мрежи често ни дават повече възможности за социално сравнение. Не можете да контролирате този импулс, защото не знаете какво ще публикуват вашите приятели.

Източник: PsyBlog