Депресията е акцентът на тазгодишния Световен ден на здравето, който цели да насочи вниманието към проблем, засягащ милиони хора по света

Депресията и тревожните състояния струват на глобалната икономика 1 трилион долара всяка година, изчисляват от Световната здравна организация.

По груби сметки, само за последните около 20 години, в световен мащаб хората с психични разстройства са се увеличили с 50%.

Депресията е тазгодишният акцент в Световния ден на здравето, отбелязван всяка година на 7 април. Денят се отбелязва още от 1948 г., а от 1964 г. се отбелязва и у нас като деня на здравния работник.

Виж още: Няколко начина да се справим с депресията

По случай празника от Световната здравна организация обявяват кампания "Депресия: Нека поговорим". 

Това психическо заболяване вече е причина номер едно за дълготрайно увреждане на здравето и загуба на трудоспособност. За малко повече от десет години обхватът на депресията е нараснал с повече от 18%, но в същото време не се предприемат значими мерки срещу тенденцията или в помощ на страдащите хора.

Виж още: 7 признака, че работата ни депресира

Психическите терзания продължават масово да са обект на обществена стигма, затова и често остават скрити и непризнати дори от самите болни, а държавните здравни служби неглижират проблема, като отделят средно по едва 3% от бюджетите си за здравеопазване за превенция и профилактика на психическото здраве. Този процент е под 1 в бедните държави и достига до 5% в богатите, но пак е недостатъчен, подчертават от СЗО.

По-малко от половината хора с депресия в развитите страни получават лечение, а в останалите обхватът е минимален. Средният дял на тези, които получават адекватна помощ в Европа, е едва 25%. 

Виж още: Българите са сред най-депресираните хора в Европа

Новата кампания на Световната здравна организация е насочена именно към здравните власти с призива да положат повече усилия към психичното здраве на хората. Посланието "да поговирм" пък е подсказка към всички страдащи, за които първата стъпка към лечението и подобряването може да бъде да споделят за състоянието си с близък или със специалист.